Direktlänk till inlägg 28 januari 2009

Ögonlysning............

Av Pernilla - 28 januari 2009 05:46

 (Jag skulle inte, but here we go)



Man vet inte vad det är, hur det ärvs OM det ärvs, man vill om ens hund har fått anmärkning att man använder en hane som är minst 6 år varför?? 


Syns inte sjukdomen förens då?, eller är det bara då man kan vara helt säker på att hunden är frisk??


 Varför börjar man inte i rätt ände, lys äldre hundar som är ca 7 år,  fråga olika försäkringsbolag & veterinärkliniker om det har ökat med att folk söker/anmäler för att deras Västgötaspets ser dåligt.


Sänk inavelsgraden till max 5% det är ju så i all avel att blir den för snäv så poppar skit upp!! 


Risken med detta är att folk stirrar sig blinda på ögonen (Fyndigt va!) och glömmer att kolla om individerna verkligen passar ihop i typ & stamtavla.  


Kanske har båda en bred front, men man väljer att avla i alla fall för hanen är ju UA & minst 6 år, kanske är tiken väldigt liten, men hanen som är UA är stor, vilket kan resultera i svår förlossning pga stora valpar.  


Avel basen snävas in ännu mer, samma hane används i större utsträckning med hög inavelsgrad som följd! 


Jag är verkligen inte i mot tester & undersökningar som leder till något, men att springa å stad och ge ut avels rekommendationer utan att veta för vad, det går i mot vad jag tror på…  


Lys 100 hundar & vänta på vad Lennart G har att säga, kom sen med rekommendationer, jag lovar att jag ska vara den förste att följa dom, OM det finns fog för det..  


Som det är nu så verkar den baseras på 11 hundar som är undersökta i 6 länder 


Hur många av dessa hundar blev/är blinda & när uppkom stadiet 3 ”Försvagat/försämrat mörkerseende observerades”, vid vilken ålder? 


Jag skulle vilja ha mer fakta, t ex om åldern på hundarna.  


Om det skulle visa sig att vi inte har något problem, så är jag den siste att skratta, tror inte att någon skrattar, utan man tycker nog bara att det är skönt att det inte var något. 


Men det är klart det kommer alltid att finnas någon som säger  - vad var det jag sa!


Och det kommer man nog att också att säga om det visar sig att vi har ett ögonproblem, men skrattar tror jag inte att någon gör…. 


Det ska bli intressant att se vad Lennart G kommer fram till och jag hoppas som alla andra att det inte är något problem, för det hoppas väl vi alla på?!






Mvh Nilla       


 
 
Ingen bild

jette

28 januari 2009 08:15

Pratar u emot dig själv Nilla? Du har ju sagt att ögonlysning är löjlit eftersom vi har inga prblem med det i rasen. Men då är det ju ingen fara att lysa för det kommer att ändå finnas många trevliga hanar kvar att para med.

 
Ingen bild

Nilla

28 januari 2009 10:57

Ja jag tycker fortfarande att det är löjligt att lysa något vi inte vet vad det är, för det vet vi inte...

ta reda på VAD det är och sen kan man diskutera om vad man ska göra & komma med rekomendationer.

Lennart G har ju bett om att 100 hundar ska lysas, det är ju jättebra att det finns uppfödare som ställer upp med sina hundar...

Jag får väl åka "snålskjuts" på det...

Som sagt jag väntar med spänning på resultatet.....

Mvh Nilla

 
Ingen bild

Inga

28 januari 2009 18:15

Nilla , det är fråga om degeneration i retinan.
Ingen tvekan om ärftligheten. Den har redan kommit fram i undersökningen , som görs i Helsingfors universitet under ledning av prof.Hannes Lohi. (www.koirangeenit.fi) Det finns även något på svenska och engelska på dessa websidor , men tyvärr inte om västgötarnas ögonforskning.

 
Ingen bild

Nilla

28 januari 2009 20:13

Ingen tvekan om ärftligheten????

"Taget från SKV:s sida"

INHERITED RETINOPATHY IN THE SWEDISH VALLHUND (VÄSTGÖTASPETS)
– PRELIMINARY RESULTS
- Nedärvd retinopati hos Västgötaspets, preliminära resultat.

Syfte:Fenotyp och genotyp karakterisering av ärftlig retinopati hos Västgötaspets
(Förklaring till fenotyp och genotyp nedan,* för att lättare förstå )

Metoder: V-spetsar har kliniskt undersökts av ögonveterinärer i 6 länder. ERG har utförts på 11 hundar (med uppvisade förändringar ….)
Okulär histopatologisk (histopatologi= läran om sjukliga vävnadsrubbningar och de därav följande mikroskopiska förändringarna) undersökning utfördes på 2 hundar.

Utöver genomgång av stamtavlor har mer än 220 DNA prover (inkluderande 30 med uppvisade förändringar) använts i ett försöka att bestämma den genetiska orsaken till retinopatin - genom olika former av analyser ( såsom candidate gene/sequencing, association analysis).

Resultat:
Baserat på de kliniska fynden definierades 3 sjukdomsstadier.
Stadie 1 karakteriserades av multifokal (multifokal = ”med många härdar”) missfärgning av ögonbotten (eller missfärgning av hinna bakom retina, är inte helt säker, Brittas anm.).
I stadie 2 kunde viss förtunning av retina/näthinna noteras . När förändringarna progredierade/utvecklades till stadie 3,blev förtunningen av näthinnan mer allmän.

Försvagat/försämrat mörkerseende observerades i sent stadie 2, detta utvecklades gradvis till att även omfatta ”dagsyn” i sent stadie 3.
Dramatisk minskning i funktion hos stavar noterades via ERG under stadie 2 och 3, medan tapparnas funktion förblev väl bevarad i stadie 3.

Histopatologisk undersökning i stadie 3 avslöjade diffus degeneration av näthinnan med små ”sparade” öar av näthinna.
Typiskt var att stadie 1 observeras i ålderna 2-3 år.

Frekvensen av tillväxt/ökning av förändringar, varierade betydligt mellan olika individer och de flesta hundar med förändringar behöll åtminstone någon funktionell syn till över 10 års ålder.

Resultat av studier av stamtavlor antyder en autosomal-recessiv typ av nedärvning. Preliminära analyser av DNA-prover uteslöt 6 kända ögonsjukdomar hos hunddjur: PRCD, rcdl,rcd3,cmr,cd och RPE65.

Slutsats:
Baserat på dess undersökningar/fynd skulle retinopati hos västgötaspets kunna beskrivas som en form av PRA. Emellertid, flera synpunkter/faktorer gällande dessa förändringar stämmer inte med kända former av PRA. Det återstår fortfarande att bestämma/komma underfund med vilka underliggande genetiska faktorer och/eller miljöpåverkan som är ansvariga för individuella variationer.
(Slutsatsen kan alltså tydas som om – man vet fortfarande inte vad som orsakar förändringarna – miljö, genetiska orsaker eller en kombination av dessa faktorer.)



*
En organisms fenotyp är antingen hela dess fysiska skepnad eller en specifik egenskap, till exempel dess storlek eller ögonfärg, som varierar mellan individer. Fenotypen bestäms i viss utsträckning av genotypen, det vill säga vilka alleler individen bär på i en eller flera positioner på kromosomerna. Många fenotyper avgörs av flera olika gener och påverkas också av miljöfaktorer. Kännedom om vilka alleler individen bär är därför ofta otillräckligt för att förutsäga dess fenotyp.
Eftersom fenotypen är mycket lättare att observera än genotypen (det krävs varken kemi eller sekvensering för att avgöra en persons ögonfärg), utgår klassisk genetik från fenotyper för att dra slutsatser om genernas funktion. Dessa slutsatser kan sedan kontrolleras med hjälp av avelsförsök. Tidiga genetiker kunde på detta sätt kartlägga nedärvningsmönster utan att ha någon som helst kunskap om molekylärbiologi.
Samspelet mellan genotyp och fenotyp har ofta beskrivits med den enkla formeln:
Fenotyp = Genotyp + Miljö.
Detta innebär att fenotypen är vilken som helst egenskap, hos en organism, som är lätt att observera (till exempel strukturell, biokemisk, fysiologisk eller beteendemässig) och som bestäms av ett samspel mellan genotyp och miljö.

****************************

Vad jag fattar det som så är det INTE fastställt om eller hur det är ärftligt.


Mvh Nilla

 
Lucia Wikmark

Lucia Wikmark

28 januari 2009 23:04

Suuck!

Jag håller nog inte riktigt med dig Pernilla.

När jag valdes in som suppleant i SKVs styrelse under Britta Hammarströms tid som ordförande, förvånades jag över hur mycket tid av styrelsearbetet som lades ned på västgötaspetsens sjuklighet.

Redan på den tiden var det företrädesvis HD som var på tapeten men även PRA och den finska varianten J175 var på tapeten.

Jag vet att jag i min okunskap förskräcktes av denna information och började ompröva mitt beslut att avla på en sådan osund hundras. För inte ville jag till något pris pracka på stackars oanande blivande valpägare defekta och redan från början sjuka djur!

Jag minns att jag på ett styrelsemöte som hölls på Skövde brukshundsklubb under lunchuppehållet tog upp detta med Britta Hammarström när vi stod i köket och värmde frysta pajer i micron. Jag minns att jag var i chocktillstånd efter all sjukdomshistorik. Kunde detta gälla min sedan barndomen älskade sunda lilla hundras? Jag fick emellertid inte något tillfredsställande svar på min fråga om hur i all världen man kunde försvara avel på en sådan sjuk och defekt hundras.

Som väl var agerade jag som jag brukar när min nyfikenhet väcks. Jag läste in mig på ämnet så att jag utifrån den vetenskapliga kunskap och kompetens som finns på området kunde bilda mig min egen uppfattning och utifrån detta bestämma mig för hur jag skulle agera framledes.

Det är med sorg i hjärtat för västgötaspetsens skull och för dess ägare som jag år 2009, nästan ett decennium senare, noterar att man både från rasklubbens sida och uppfödarleden fortfarande harvar i samma fåror i dessa frågor.

Suuuuuuuuuuck!

Lucia

http://www.vastgotaspets.nu

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Pernilla - 22 oktober 2012 13:38

Ja det var det jag hade 😃 inget farligt, men jäkligt jobbigt då jag mår illa, är yr och vinglar lite 😣 men det ska snart vara bra igen 😉 Sen när jag mår bra ska jag ta tag i min vikt, har gått upp lite sen jag slutade rök...

Av Pernilla - 22 oktober 2012 08:48

Så här dålig som jag är nu, har jag nog aldrig varit 😢 det började för tre veckor sen och håller på än 😞 först var jag sjuk i influensan ( hostan är kvar fortfarande) sen fick jag en infektion på högra ögat, den har gett med sig, nu i...

Av Pernilla - 25 augusti 2012 11:56

Jag fick ett brev, ett brev fullt av smärta och sorg, sorg över en sjuk hund ,en hund som fick avlivas pga epilepsi, ingen ska behöva uppleva det ! Vem bär ansvaret ? Uppfödarna ? Ja jag tycker det, det är bara dom som kan utesluta hundar med epileps...

Av Pernilla - 10 juli 2012 20:44

Nu är det ruggigt länge sen jag bloggade ☺ ska skärpa mig 😏återkommer inom kort 😘...

Av Pernilla - 15 augusti 2011 09:34


Ja nu var man åter i Sverige, regniga Sverige för att vara exakt   fast det är rätt skönt, det var ju rätt varmt nere i Makedonien ca +32 i snitt, vissa dagar + 42      Jag har 1 vecka kvar på semestern, men längar faktiskt lite tillbaka till job...

Presentation


Välkommen till min blogg, den handlar mig & mina Västgötaspetsar Rocky & Rex
Och om dom aktiviteter som jag & andra här i Väst kommer att ha!

Vädret hos mig.....

Omröstning

Hur mycket är din Västgötaspets ute på promenad under en hel dag?
 Ca 1 tim
 Ca 2 tim
 Ca 3 tim
 Ca 4tim
 Ca 5 tim eller mer

Tiden går......

Senaste inläggen

Tidigare år

Sök i bloggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22 23 24
25
26 27 28 29
30
31
<<< Januari 2009 >>>

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Bloggvärde

RSS


Skapa flashcards