Direktlänk till inlägg 22 september 2009

Varför bry sig?

Av Pernilla - 22 september 2009 10:19

 Ja det kanske man kan fråga sig, varför bryr jag mig, när uppenbarligen ingen annan gör det....Eller?

 

Jo jag bryr mig för att jag bryr mig om rasen (tro det eller ej!)

Självklart tycker jag inte att man ska avliva valpar som föds med "fel" färg, självklart tycker jag att det är bra att dom hittar sina hem med ägare som älskar dom precis som dom är (fattas bara annat)

 

Det som jag menar är att det blir mer & mer vitt, benen blir kortare & dessa vinner & höjs till skyarna som bra exemplar....

 

Men ja jag ska nog sluta att bry mig, för jag kommer ingenvart, det ligger för mycket pretige i detta & oavsett vad jag skriver så tolkas det fel, för det är ju JAG som skrivit det....

 


 

Jag vet i allafall var jag ska köpa min nästa Västgötapets.....

 

Tack & hej.....

 


 
 
Maria D

Maria D

22 september 2009 11:22

Men du SKA bry dig! Ingen ras utvecklas om alla tycker lika. Visst kostar det en del hårda törnar att vara den som sticker ut hakan, men i långa loppet är det den personen som gör mest nytta för rasen.

Folk känner sig påhoppade om man råkar äga en hund som har de "fel" du pratar om, men man måste ju förstå att det är inte individen i sig du pratar om, utan den inriktning aveln har för stunden. Det kommer alltid födas valpar som har korta ben, kort hals, för mycket vitt osv. Men det handlar inte om de individerna, det handlar om att dessa inte ska bli vanligare och att de inte ska premieras på officiella utställningar.

En klok uppfödare sa "man tar det bästa, parar med det bästa och hoppas på det bästa". Ibland blir det "skräpvalpar" hur bra det än såg ut på pappret, men tar man en tik med ett allvarligt fel och parar med en hanhund som genetiskt troligen bär på samma fel så har man medvetet planerat för att få valpar med dessa fel.

Alla hundar har fel och förtjänster och givetvis finns inte det avelsdjur som inte har fel. Men felen måste vara av ringa art, förtjänsterna överväga felen samt att inte båda föräldrar har samma fel.

http://www.meringa.se

 
Ingen bild

Maria D

22 september 2009 11:24

och som svar på din fråga i min blog, nej jag känner henne inte men eftersom jag varit aveslråd i snart 20 år så har jag full koll på hunden och känner till henne som namn :-)

 
Ingen bild

Karin L

22 september 2009 13:00

Fortsätt att bry dig. Ssker måste diskuteras. Hur ska det annars kunna ske en bra uteveckling?? Kramen

 
Ingen bild

du vet vem

22 september 2009 13:14

Äntligen har du fattat. Du är ingen expert. Folk är ganska trötta på dina sk åsikter. Du har ej alltid rätt. Ödmjukhet, är ett fint ord

 
Ingen bild

Duritzan

22 september 2009 13:30

Snälla "du vet vem" utan diskussion kring olika åsikter kan ingen utveckling ske. Det är när man möter andra idéer som man tvingas tänka "ett varv till" och utveckla eller ompröva sina egna åsikter. Men du kanske är så osäker att du inte vågar ifrågasätta dina egna tankar? Har du funderat på att söka professionell hjälp? Har du tränat dig i ödmjukhet eller vet du bara att det är "ett fint ord"?

Nilla fortsätt bry dig! Det är ju precis som det står i avelsmålen: vi ska "inte förändra eller förädla" rasen. Den ska BEVARAS! Kramen

 
Ingen bild

Nilla

22 september 2009 14:25

Till du vet vem...vilka är folk? Själv är du så feg att du inte vågar stå med namn, men det är ju klart bor man i Linköping kanske inte det behövs...Eller??

Se så lätt det är att spåra dig....

 
Ingen bild

Nilla

22 september 2009 14:48

Jag har aldrig utgett mig för att vara expert & nej jag har inte alltid rätt, vem har det?


Men det är VÄLDIGT svårt att ta dig på allvar, du gömmer dig, kastar ur dig det ena otrevliga inlägget efter det andra, och ja ödmjukhet är ett är ett fint ord & ska inte missbrukas, har tyvärr svårt att se ödmjukheten hos dig...




Men som sagt jag vet vem du är & det räcker för mig....

 
Ingen bild

Maria D

22 september 2009 15:48

Till "du vet vem"

Om du stör dig på Nillas åsikter har jag ett förslag: Strunta i att gå till denna PERSONLIGA blog. Det är ingen som tvingar dig att läsa hennes åsikter.

Anita W delar inte heller Nillas åsikter (tolkar jag det som) men hon har inga problem med att stå för sina inlägg, i och med det skapas en debatt och debatter kan bara leda framåt.

 
Ingen bild

Nilla

22 september 2009 15:51

Tack Maria D Kunde inte sagt det bättre själv *L*

Mvh Nilla

 
Ingen bild

lisbeth

22 september 2009 23:43

Instämmer med föregående kommentarer!

 
Ingen bild

Angelica

23 september 2009 08:42

Nilla!
Fortsätt bry dig om det du kan och har åsikter om. Du har i alla fall mod nog att stå för det du säger och tycker och sådana personer tycker jag om även om jag inte alltid delar åsikterna.

Att det finns folk som vågar sticka ut hakan men även kan erkänna att man har fel (det vet jag att du gör) gör ju att saker kommer upp till ytan.

Ta till exempel Sarah Wägnert som vågade tala om vanvården på det vårdhem hon jobbade på. Hade inte hon vågat sticka ut hakan hade det kanske aldrig uppdagats och kommit till en ny lagparagraf.

Stå på dig, det finns många som stöttar dig.

 
Ingen bild

Karin L

23 september 2009 09:18

Väl uttryckt Maria D. Instämmer till fullo.

 
Lucia Wikmark

Lucia Wikmark

23 september 2009 16:29

"Det sköna finns i många former"

Lisbeth citerade Zettersten i tidigare inlägg. Och visst är det sant. Det är just detta som är EN del av charmen med västgötaspetsen
Att den får se ut " lite hur som helst". Föds med och utan svans och att man inte behöver sätta nagellack på valparna för att skilja dem åt som i många andra raser.

De är små individer inte bara mentalt utan även utseende mässigt dock utan att det råder minsta tvivel om att det ÄR en västgötaspets!

Jag håller med Pernilla i stort. Att vara vaken för vissa saker behöver inte betyda att man är fördömande.

Tyvärr går det mode i allt. Även vår lilla ras drabbas. För visst är det fint med vitt och skall man inte avla på individen så gör det inte något med lite vita fötter/strumpor, bläsar och bröst. Men man ska veta att det blir inte mindre vitt. När man använder individer med mycket vitt i aveln. Därför är det viktigt att uppfödarna på rasen är kunniga och medvetna om vad de gör.

Det gäller även svansen. Att inte para långsvans med långsvans t ex och om man gör det vara väldigt
tydlig med att man gjort detta och varför till valpköpare inte bara i ett led framåt utan även ta ansvaret för de framtida konsekvenser detta för med sig.

Hur många är så ärliga idag? Eller det kanske bara är okunskap. I så fall har SKV ett stort arbete framför sig så att inte stubbsvansanlaget är bortavlat inom 10 år.

Alla västgötaspetsar är födda med svansanlag, även de stubbsvansade och de som föds helt utan svans.,
annars skulle de inte vara födda då stubbsvansanlaget är letalt, dvs dödligt.

Innan vardet mode med stubbsvansat. Idag är detta helt ute. Nu är det svans som gäller!

Ska vi hänga med i modets nycker och svängningar eller................

http://www.vastgotaspets.nu

 
Ingen bild

24 september 2009 09:11

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Pernilla - 22 oktober 2012 13:38

Ja det var det jag hade 😃 inget farligt, men jäkligt jobbigt då jag mår illa, är yr och vinglar lite 😣 men det ska snart vara bra igen 😉 Sen när jag mår bra ska jag ta tag i min vikt, har gått upp lite sen jag slutade rök...

Av Pernilla - 22 oktober 2012 08:48

Så här dålig som jag är nu, har jag nog aldrig varit 😢 det började för tre veckor sen och håller på än 😞 först var jag sjuk i influensan ( hostan är kvar fortfarande) sen fick jag en infektion på högra ögat, den har gett med sig, nu i...

Av Pernilla - 25 augusti 2012 11:56

Jag fick ett brev, ett brev fullt av smärta och sorg, sorg över en sjuk hund ,en hund som fick avlivas pga epilepsi, ingen ska behöva uppleva det ! Vem bär ansvaret ? Uppfödarna ? Ja jag tycker det, det är bara dom som kan utesluta hundar med epileps...

Av Pernilla - 10 juli 2012 20:44

Nu är det ruggigt länge sen jag bloggade ☺ ska skärpa mig 😏återkommer inom kort 😘...

Av Pernilla - 15 augusti 2011 09:34


Ja nu var man åter i Sverige, regniga Sverige för att vara exakt   fast det är rätt skönt, det var ju rätt varmt nere i Makedonien ca +32 i snitt, vissa dagar + 42      Jag har 1 vecka kvar på semestern, men längar faktiskt lite tillbaka till job...

Presentation


Välkommen till min blogg, den handlar mig & mina Västgötaspetsar Rocky & Rex
Och om dom aktiviteter som jag & andra här i Väst kommer att ha!

Vädret hos mig.....

Omröstning

Hur mycket är din Västgötaspets ute på promenad under en hel dag?
 Ca 1 tim
 Ca 2 tim
 Ca 3 tim
 Ca 4tim
 Ca 5 tim eller mer

Tiden går......

Senaste inläggen

Tidigare år

Sök i bloggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4
5
6
7 8 9 10 11 12 13
14
15
16 17
18
19 20
21 22
23
24
25 26
27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Bloggvärde

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards