Direktlänk till inlägg 7 februari 2010

Är det vita hos Västgötaspetsen inget att bry sig om??

Av Pernilla - 7 februari 2010 10:30



Hittade detta -Ny biogenetisk forskning har visat att vit pälsfärg orsakas av mutationer i en gen på S-locus i kromosomen som kodar för en transkriptionsfaktor (MITF). Denna reglerar aktiviteten av flera andra gener och har en avgörande betydelse för normal utveckling av pigmentering, och även för en rad andra egenskaper, såsom hörsel. Upptäckten förklarar nu varför vita hundar ibland är döva. Mutationer i samma gen orsakar även ögonmissbildningen mikroftalmi, onormalt små ögon - Allelerna på S-locus: Irish spotting s(i), Piebald spotting s(p) och Extreme white s(w) är inte att betrakta som tre självständiga mutationer, utan är snarare olika kombinationer av en uppsättning regleringsmutationer, som påverkar hur denna microphthalmia transcription factor (MITF) manifesterar sig. (Prof. L. Andersson

 

Så hur vet man så tvärsäkert att inte Västgötaspetsen blir drabbad???


Något att fundera på, för så "enkelt" verkar det inte vara...


Ha en bra söndag......





 
 
Maria D

Maria D

7 februari 2010 13:39

Tack för en kanonlänk! Genetiknörden, dvs jag, ska lusläsa senare.

http://www.meringa.se

 
Lucia

Lucia

7 februari 2010 19:24

Vitt eller inte vitt det är frågan?

Standarden är glasklar? angående vad som får och inte får finnas färgmässigt för att inte vara ett allvarligt fel citat:

"Vita tecken FÅR förekomma på fram- och bakben samt på bröstet. De vita strumporna FÅR INTE sträcka sig över halva benen. Därutöver FÅR vitt finnas i begränsad omfattning, t ex i form av s k strimbläs, nackfläck eller obetydlig halskrage. Vitt FÅR INTE inte överstiga 30 % av grundfärgen."

Allvarligt fel: " - vita tecken som utgör MER ÄN 30% av grundfärgen".

Varför nu allt detta väsen om vitt? Det är väl fint?

Jovisst är det fint med vitt! Och...det gör sig bra i utställningsringen. Som gammal hästuppfödare, Svenskt halvblod, stofamilj 31 Elmarina stammen, och New Forest, Broomy linjerna, så fick man tidigt lära sig att en fölunge med bläs/lykta och fyra vita fötter var en liten guldgruva om den skulle tävlas med men en katastrof i avelsboxen.

Varför det?

Jo, förutom det som Pernilla redogjort för ovan så kan vitt i form av bläs/lykta även "smitta" till ögonfärgen så att man får blå ögon. (Se bl a den framgångsrike New Foresten Kopparås Chess f 1987)

Den vita färgen gör även att huden på de ställena blir känsligare. Med de problem som följer på detta. Ökad infektionsrisk - allergi - soleksem m m - m m.

Har man en gång fått in vitt kan det vara nästan stört omöjligt eller ta år av idogt avelsplanerande att bli av med och blir nästan aldrig mindre. Snarare mer för varje generation.

Men som allt annat lullul. Fint är det och man får vårda de individer som fått det litet mer samt vara extra försiktigt om/när man överväger att använda dem i avel.

http://www.vastgotaspets.nu

 
Ingen bild

Anna

7 februari 2010 20:03

Är Västgötaspetsen undantagen från alla andra raser som har problem knutet till det vita?

Kanske dax att mynta ett nytt ord "Västgötaspets vitt"

 
Ingen bild

Signe o Hans

7 februari 2010 21:00

Tröttnat och kommer gå ur klubben!

Som "västgötaspetsretinopati" då? Jag tycker det är oseriöst när man börjar med falska och inte medicinsk underbyggda -populärvetenskapliga termer/"diagnoser".

Nä, skärpning i västgötaspetsklubben. Annars riskerar ni att bli sedda som "knäppgökar" hela högen. Underskatta inte oss valpköpare. Vi är inte helt intelligensbefriade!

Förtroendevalda funktionärer som sitter i bland annat avelskommitte med mera ska kunna sin läxa det vill säga kunna sin sak. Vi är många som blivit besvikna när vi läst vad dom skrivit i tidningen och på olika hemsidor.

 
Ingen bild

Vera

7 februari 2010 21:02

Jag tror dom gör så gott dom kan.

 
Ingen bild

Nilla

7 februari 2010 22:00

Nu vill inte jag ha min blogg som en arena för att kasta skit härs & tvärs...MEN frågan kvarstår? Är det vita hos Västgötaspetsen inget att bry sig om? Eller är det kanske dax att kolla lite närmare på detta, för Västgötaspetsens vita färg måste ju ha samma gen som alla andra raser som har problem just pga av den vita färgen!

Jag säger inte att alla Västgötaspetsar med vita tecken har problem, men vi kan FÅ om det tillåts mer & mer vitt på dom, om det står i standarden att det vita INTE får överstiga mer än halva benet ja då ska det tamefan följas också.......

Samtidigt så känner jag att det är inte JAG som ska driva detta det är NI uppfödare, det är NI som sitter i styrelsen & framförallt NI som sitter i avelsrådet som ska ta till er detta, det är inte JAG som säger att vitt är behäftat med sjukdomar, det finns forskning som säger det!

Ta till er i stället för att försvara er, sätt er ner & prata om det, "kan det vara så att gap staren i Göteborg faktiskt har en poäng?"

Kolla upp det, det finns ju andra klubbar med andra raser som har problemet etablerat i rasen just pga den vita färgen....

För enligt mig så är det inte så enkelt som att om man gillar vitt eller inte!

För ska jag vara ärlig så tycker jag att dom med vitt är skit fina! MEN det är inte det det handlar om, det handlar inte om vad VI tycker är snyggt, utan det handlar om vad som är BRA eller inte BRA för rasen!

 
Ingen bild

Jenny Pleym

8 februari 2010 08:31

Hej Pernilla!

Jag undrar, vad anser du om japansk spets, samojed, jack russell terrier, parson russell terrier, west highland white terrier, vit herdehund, papillon, welsh springer spaniel, pointer och många, många, många fler raser som har betydligt mer än 30 % vitt på kroppen? De allra flesta av dessa hundar är fullkomligt friska, trots att man i dessa raser dessutom medvetet avlar på vitt. Allt vitt är inte förenat med sjukdom. Symptomen du nämner ovan har bland annat samband med merlegenen, och den finns inte i vår ras.

Min övertygelse är att det lilla vita som finns hos västgötaspetsarna inte är osunt. Eller känner du till några döva, sjuka, vita västgötaspetsar med mikroftalmi? Jag har aldrig hört talas om någon sådan. Hur stor är sannolikheten att västgötaspetsuppfödare avlar på övertecknade hundar? Ganska liten, tror jag.

Jag har ofta hört uttrycket att "leta fel" inom rasen, och i det här fallet lutar jag lite åt att själv använda den benämningen ; - ) Med andra ord: Jag har inte samma åsikt som du i denna fråga. Men det gör inget, det är faktiskt bra att ha olika åsikter! För lantrasen västgötaspets är det bra att det finns många olika uppfattningar om rasen, för då kommer mångfalden och den genetiska variationen (som ibland orsakar vitt, långa ben, korta ben, kraftiga kroppar, tunna kroppar, små hundar, stora hundar osv) i rasen bevaras. DET är viktigare än allt annat, tror jag.

Med vänlig hälsning
Jenny Pleym

PS. Jag sitter också i SKV:s styrelse, men uttalar mig här som privatperson. Jag blir lite ledsen ibland när man läser en del insändare i din blogg som så ofta klankar ner på mig och mina med-medlemmar som jobbar i styrelsen. Jag vill uppmana alla som har en fråga att ta upp att skriva skrivelser till styrelsen eller motioner till årsmötet. Det är så man lyfter viktiga frågor i demokratiska föreningar.

 
Ingen bild

Nilla

8 februari 2010 09:03

Hej Jenny!

Tack för ett jättebra inlägg, vad jag menar är vet vi att det är en ofarlig vit gen som ger det vita hos Vgs, i så fall är det ju jättebra!

Nä jag vet inte om dom har problem i dom raser som du räknade upp, men det kan man ju lätt ta reda på!

Och nej jag är den sista som vill leta fel hos Vgs, men just detta med vit pälsfärg har det ju forskats en hel del på & visst avlas det på indevider som har väldigt mycket vitt (händer inte så ofta som tur är)


Mvh Nilla

 
Ingen bild

eriks

8 februari 2010 09:05

Hej

Jag tror inte problemet med lite vitt kanske är den stora stötte stenen inom klubben utan att man måste försöka arbeta mer för ALLA medlemar och deras åsikter. Som Jenny skriver så kan man påverka genom motioner elelr brev till styrelsen.
Sedan kanske alla som låter para sin tik eller hane ska ransaka sig en gång extra innan de avlar på sina små älsklingar. För det är inte bra tikägaren som står som uppfödaren för kullen som bär ansvar, det gör även hanhundsägaren.

Jag har dock stött på ett annat problem, ett problem som jag faktiskt tror kan bli ett större problem om man inte tar det standarden mer på allvar och framförallt informerar ev valpköpare om på ett mkt tydligt sätt (vet dock att det inte alltid är lätt att nå fram)
Jag har de sista månaderna fått 2 samtal från olika privatpersoner som är intresserade av valp och vill komma och hälsa på innan nästa kull. Jätte kul, MEN det som får mig att dra mig för dessa spekulanter är att vill ha en VIT eller BEIGE västgöte- som den äkta ska se ut??
Jag har hållt på att sätta eftermiddags thet i fel strupe och fått hålla mig för skratt när jag frågat om de menar allvar. Jo, jätte allvarliga, en brydde sig tydligen om att hitta en ägare till en vit hund för att få bekräftat att dennes hund var "Äkta"
Efter en lång disskussion om detta att det visst kan vara äkta, jätte trevliga hundar men som tyvärr inte är rastypiska säger den ena att hon helst ändå vill ha en vit för de är så himla söta. Jag förklarar än en gång att vi inte avlar fram vita västgötar och att ingen uppfödare medvetet gör detta- att om man får en eller flera vita valpar i kullen så var det inte meningen- men att dessa valpar ändå förtjänar att hitta sin familj och bli älskade för deras personlighet och charm så därför har hon sött på en eller flera felfärgade västgötar som säkert varit jätte trevliga och söta, MEN att dessa ska absolut inte gå i avel.
Så problemet är när det blir feltecknade valpar som ägarna får försvara och förklara att det faktiskt är en äkta västgöte och som någon då fått till att det är så de såg ut förr- som får andra att tro att västgöten ska se ut så. Tyvärr är det många gånger första intrycket om hur en hund ska se ut som man bär med sig. Jag förstår efter dessa samtal uppfödare som väljer att ta bort allt för feltecknade valpar- för det kändes som jag talade till en vägg.

Men detta kanske inte är ett problem, kanske är det bara jag som råkat ut för två stollar på kort tid- som tror de vet men ändå inte vet ett smack.

Ha en trevlig dag.

 
Lucia

Lucia

8 februari 2010 11:09

Hej igen,
Jag hade tänkt att försöka att skriva något "klokt" men allt är redan sagt så...........

För att komma med något så:

Vi har en standard för västgötaspetsen som är ledstjärna för specialklubben/rasklubben i dess arbete för rasen.

Denna rasstandard har utformats under många år av kloka människor för att västgötaspetsen skall bevaras som specifik ras och inte efter några generationer se ut som
t ex "japansk spets, samojed, jack russell terrier, parson russell terrier, west highland white terrier, vit herdehund, papillon, welsh springer spaniel, pointer" eller liknande.

Så länge standarden är utformad som den är skall den följas av domarkåren och uppfödarna om det är västgötaspets man vill hålla på med. Annars kan man välja en annan ras som passar bättre för de personliga önskemålen. Det finns ju en hel del att välja mellan.

Det är aldrig bra när trender uppstår i hundaveln. Lika olyckligt är det med den sjukdomshysteri som uppstått och som SKK i början var med om att skapa men insett konsekvenserna av och nu försöker att tona ner.

Kunskap är makt och kompetens inom sitt område bör alla ha. Men kan man inte handskas med kunskapen kan det lätt gå överstyr.

Det finns en biblisk berättelse om en man och hans kvinna. De levde sitt liv i välstånd och harmoni i en underbar trädgård. Så en dag kom en orm in i trädgården och lockade paret att äta en förbjuden frukt från kunskapens träd.

Mannen och kvinnan som tidigare haft all den kunskap de behövt för att leva lyckliga tillsammans i trädgården fick nu en massa kunskap de inte var kapabla att hantera.

Och..................Människan öde var beseglat.

Intet är nytt under solen. Men det allra bästa är att lära av tidigare misstag och gå vidare. Eller......... att hoppa högt för varje nytt rön........varje ny larmrapport...........

Västgötaspetsen har överlevt på "egen tass" i tusentals år.

Hur lång tid klarar de små grå/bruna människans inblandning och vår ömma förvaltning av rasen?


http://www.vastgotaspets.nu

 
Maria D

Maria D

8 februari 2010 11:40

Först vill jag be Jenny P om ursäkt. Jag tillhör de som skrivit saker om styrelsen som kan ha tolkats som påhopp. Jag vill poängtera att det har absolut inte varit min mening. Men kanske har man till viss mån hamnat lite i gamla invanda hjulspår?

Eftersom jag varit aktiv i min "riktiga" rasklubb på ett eller flera sätt sedan 1983 vet jag att ibland orkar man inte göra ett bra jobb. Ibland fastnar man i gamla hjulspår och ibland har man varit på en konferens eller liknande och är oerhört inspirerad och engagerad att göra bra saker. Genomgående är dock att det alltid är bra när nya engagerade personer, med ibland helt nya tankar och idéer dyker upp. Dessa personer drar ofta med sig oss gamla rävar som får en välbehövlig energikick. Bara för att jag tror att det kan vara bra med lite nya folk i SKVs styrelse, betyder det inte att jag tycker att de nuvarande inte är bra.

Mvh
Maria nybliven vätteägare
ordf, avelsråd och registeransvarig Svenska Kelpieklubben

ps Någon mer än jag som tycker att vi behöver ett forum isf att nyttja Nillas blogg?

http://www.meringa.se

 
Ingen bild

Nilla

8 februari 2010 18:00

Tack för bra inlägg! Och tack för bra nivå på inläggen!

Det finns ett forum som jag har startat! Men som få nyttjar...

http://www.webvoter.net/se/webforum/?id=15229

Mvh Nilla

 
Duritzan

Duritzan

8 februari 2010 21:16

Nä, man blir litet less på att gå dit gång på gång och ingen har skrivit ett dyft sedan sist. :(

http://www.duritzans.se

 
Ingen bild

har sett det förr

9 februari 2010 12:37

Nu är det nog så att den gen som styr om valpen (hunden) blir vit inte är samma gen som styr "övertecknat vit" så risken för att man skulle få helvita valpar om man använder hundar med mycket vitt i aveln är nog minimal. De helvita hundarna har ofta helt normala grå föräldrar som kanske har lite vitt i bringan.
En hane eller tik som gett vita valpar ger det ofta igen i olika komb.

 
Isabel

Isabel

9 februari 2010 17:53

Vad jag har förstått så är det väl så att för att valpen ska bli feltecknad/vit så krävs det att bägge föräldrarna är bärare av den sk "felaktiga" genen. Har bara en av föräldrarna den så kan valparna bli bärare men de blir själv inte feltecknade. En bärare ger normalt färgade valpar tills den paras med en annan bärare.

Den gen som ger feltecknat/vitt är inte samma gen som ger de vita tecknen på normalfärgade hundar.

http://www.kennelviking.se

 
Ingen bild

Yvonne

12 februari 2010 18:18

Jag är tämligen nybliven och mycket glad, nöjd och stolt västgöteägare. Hundvänner till mig tipsade om att det ”händer mycket inom SKV just nu, det finns visst någon blogg någonstans där debatten går het”… Jag blev lite nyfiken och surfade runt, nu tror jag att jag hittat Bloggen. Läste såväl inlägg som kommentarer om det vita hos västgötar. Och blev alldeles paff!
” Så hur vet man så tvärsäkert att inte Västgötaspetsen blir drabbad???”
Är det verkligen så att någon är 100% säkert på detta? Varför skulle man vara det? Men å andra sidan, varför skulle man ens börja tro att det skulle börja födas ”drabbade” valpar? Att det tex ibland föds döva hundar i andra raser är ett synnerligen klent argument tycker jag. Betyder det att plötsligt dyker det upp bland västgötarna? Det är ju inget virus vi pratar om, det är mutationer.
"Eller är det kanske dax att kolla lite närmare på detta, för Västgötaspetsens vita färg måste ju ha samma gen som alla andra raser som har problem just pga av den vita färgen!"
Fel, det är inte alls självklart att det är samma gen, det finns flera gener som ger vitt. Men för resonemanget kan vi anta det. (Det finns skäl att tro att Si finns i populationen, men jag är mycket tveksam till Sw.)
"..vad jag menar är vet vi att det är en ofarlig vit gen som ger det vita hos Vgs, i så fall är det ju jättebra!"
Inser ni att även om vi gen-testar samtliga avelsdjur fria (vi antar nu att det är S-genen), kan vi aldrig garantera att det inte föds en döv (helvit?) valp?! Vi testar nämligen inte könscellerna och det är dessa mutationer som är avgörande. Det finns inga ”ofarliga gener”. Mutationer kan dyka upp när som helst! Ja, västgötar kan bli drabbade, sorry, men det gäller allt. :-)

Snälla, hjälp mig här: finns det något som helst dokumenterat fall att det har fötts en döv västgötaspets? Om ja, var den vit, hur mycket eller var den kanske helt grå, även hundar utan vita tecken kan födas döva…? Om NEJ, varför lägga ner energi på att skapa (lösa?) ett rent hypotetiskt problem?

Och under tiden minska den genetiska variationen genom att utesluta individer som är rastypiskt tecknade enligt rasstandarden, för att andra raser har problem? Nää, starta denna debatt när, och OM, det föds någon döv.

".. om det står i standarden att det vita INTE får överstiga mer än halva benet ja då ska det tamefan följas också......."
I standarden värderas för mycket vitt lika med dålig underkäke, karprygg, strittad päls, mjukpäls mm. Jag har sett tråkigt många karpryggar, mjuka pälsar, klena underkäkar mm i utställningsringen, men detta är inget att hetsa upp sig för. Dessa individer har andra fördelar som ska VÄGAS mot felen, som alltid. Vitt högre upp på benet ska alltså vägas mot övriga fördelar. Är man inte uppfödare men har åsikter om avel, bör man kanske bli det och upptäcka att Sanningen inte är så lätt att dokumentera.

Förresten som mina hundvänner riktigt påpekar: min västgötaspets är kraftigt defekt och bär på en letal (dödlig) gen och bör alltså inte användas i avel. Han är nämligen kondrodystrofi och har stubbsvans! Detta är genmutationer. Enligt infon jag har fått finns inte de problem som dessa defekter ger andra hundraser dokumenterade hos västgöten, kan det vara så att rasen är ett undantag även här? Som någon skrev: "..den har överlevt på egen tass…"

Jag tycker det är jättebra att det finns utrymme för var och en att ge sin åsikt. Men som besökare och ny i rasen känns det lite kymigt att det hackas så när man helt klart inte har den grundläggande kunskapen om genetik. Det är tyvärr förtvivlat lätt att få människor att lägga av och tröttnat och vad har man vunnit då? Västgöten är en fantastisk ras med enorm potential. Låt oss få fler valpköpare intresserade, oavsett om dom föredrar svans eller ej, röd eller grå och vita tecken eller inte! Alla behövs! :-)

 
Ingen bild

Nilla

13 februari 2010 15:52

Hej Yvonne!

Jag måste ju, (fast det bär mig lite imot) FAN vad bra skivet!....

Vad har du att säga om "Västgötaspets retinopati" ?

Over and out.....

Mvh Nilla

 
Ingen bild

Yvonne

15 februari 2010 18:09

Hej igen!
Jag hade inga planer på att fördjupa mitt bloggande, men "en kastad hanske" kan jag bara inte stå emot utan måste ju ta upp den... (är väl den perfekte västgöteägaren, liksom dom är min nyfikenhet omättlig!) :-)

Även om jag har en spontan åsikt i ögon-frågan, måste jag be att få återkomma., jag har för lite bakgrundsinfo... Hittintills har jag fått fram ev. autosomal-recessiv, stämmer det? Letar jag på rätt åkomma? I sådantfall det är knepigt. Spontant känns det som om ett stort antal hundar måste undersökas för att man ska få en bättre bild och då helst avkommor från både drabbade och friska individer (gärna parningar mellan dessa linjer..) Jag tycker iallafall att man bör ögonlysa men sen om man ska utesluta avelsdjur pga detta... Kanske tveksamt som det är just nu... Däermot verkar det finns andra ögonsjukdomar även hos västgöten, men det verkar inte diskuteras, vet du varför? där vet man ju mera arvsgången... jag återkommer om du vill! :-)
ha en bra kväll!
Hälsningar Yvonne

 
Ingen bild

Nilla

16 februari 2010 17:35

Hej Yvonne

Du får hemskt gärna återkomma, du verkar ha en bra och sund inställning & god kunskap i det du skriver!

Autosomal-recessiv ja det är just det dom lärda dryftar om!

Detta hittade jag på Lucias sida http://kopparas.webs.com/aktuellinfopra.htm

Kanske kan det hjälpa dig (Och då indirekt mig)

Jag är jättenyfiken på detta...

Det som jag ställer mig frågande till är - Varför man så tvärsäkert säger att det vita hos Västgötaspetsen är ofarligt, men man i samma andetag säger att man ska ögonlysa för något som man inte vet vad det är eller om det finns!

Varför inte då kolla upp detta med det vita också?

Det finns inte en massa döva ELLER blinda Västgötaspetsar.

Jag hoppas att folk ser sammanbandet i varför jag undrar.
Varför skulle Vgs vara unndantaget från det vita genen & inte ögon problemn? Eller tvärt om!

Det skulle vara så skönt om man fick lite klarhet i det hela, jag gör gärna en massa tester på mina hundar OM jag vet att dt leder till något och att det finns fog för det....

Mvh Nilla



 
Duritzan

Duritzan

14 mars 2010 17:34

Färgavvikelser måste noteras, MEN de är inte i klass med sådana avvikelser som påverkar hundens hälsa.
Jag fick 1964 två helvita valpar. De levde ett långt gott liv utan minsta udda problem och var mycket älskade av sina ägare. Jag har senare träffat andra vita/crêmefärgade vättar som inte heller har några andra "fel" än just färgen. Så även om jag har min favoritfärgsättning har jag svårt att se att det skulle vara något stor katastrof med vita vättar. Det kanske rentav kan bli en egen ras med tiden - som vita schäfrar som numer heter vit herdehund...

http://www.duritzans.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Pernilla - 22 oktober 2012 13:38

Ja det var det jag hade 😃 inget farligt, men jäkligt jobbigt då jag mår illa, är yr och vinglar lite 😣 men det ska snart vara bra igen 😉 Sen när jag mår bra ska jag ta tag i min vikt, har gått upp lite sen jag slutade rök...

Av Pernilla - 22 oktober 2012 08:48

Så här dålig som jag är nu, har jag nog aldrig varit 😢 det började för tre veckor sen och håller på än 😞 först var jag sjuk i influensan ( hostan är kvar fortfarande) sen fick jag en infektion på högra ögat, den har gett med sig, nu i...

Av Pernilla - 25 augusti 2012 11:56

Jag fick ett brev, ett brev fullt av smärta och sorg, sorg över en sjuk hund ,en hund som fick avlivas pga epilepsi, ingen ska behöva uppleva det ! Vem bär ansvaret ? Uppfödarna ? Ja jag tycker det, det är bara dom som kan utesluta hundar med epileps...

Av Pernilla - 10 juli 2012 20:44

Nu är det ruggigt länge sen jag bloggade ☺ ska skärpa mig 😏återkommer inom kort 😘...

Av Pernilla - 15 augusti 2011 09:34


Ja nu var man åter i Sverige, regniga Sverige för att vara exakt   fast det är rätt skönt, det var ju rätt varmt nere i Makedonien ca +32 i snitt, vissa dagar + 42      Jag har 1 vecka kvar på semestern, men längar faktiskt lite tillbaka till job...

Presentation


Välkommen till min blogg, den handlar mig & mina Västgötaspetsar Rocky & Rex
Och om dom aktiviteter som jag & andra här i Väst kommer att ha!

Vädret hos mig.....

Omröstning

Hur mycket är din Västgötaspets ute på promenad under en hel dag?
 Ca 1 tim
 Ca 2 tim
 Ca 3 tim
 Ca 4tim
 Ca 5 tim eller mer

Tiden går......

Senaste inläggen

Tidigare år

Sök i bloggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
<<< Februari 2010 >>>

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Bloggvärde

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards