Direktlänk till inlägg 14 maj 2010

Simmatorp

Av Pernilla - 14 maj 2010 08:52

Bjöd inte på nån större nyhet.......................  

 
 
Maria D

Maria D

14 maj 2010 09:41

Jag tolkar det som att Nora vann. Har du fler resultat?

http://www.meringa.se

 
Ingen bild

Sverker

14 maj 2010 17:11

Hejsan svejsan,

Nilla, Nilla, luktar det inte lite surt sa räven?
Jag föder inte upp hund eller springer på utställningar men jag tycker det är lika tråkigt med utställningsmatadorer som avelsmatadorer.
Det är säkert roligt för utställaren att se sin hund vinna överallt men tråkigt för eran ras att det verkar som det bara finns en hund som har kvalitén att vinna över alla andra på alla utställningar i Sverige i dag!
Vad säger det om avelsarbetet som övriga uppfödare och rasklubben gör? Är alla andra helt fel ute?
Sverker

 
Ingen bild

Gunnel

14 maj 2010 18:44

Varför hackar alla på att Kim vinner med sin hund?Mycket är säkert ren avundsjuka och hon kan väl inte hjälpa att hon är kompis med en domare och beskrivare på rasen.

 
Ingen bild

sverker

14 maj 2010 18:49

Jag tycker det är helt rätt och roligt för rasen att "utställningsmatadoren" placerar sig/vinner i de inofficiella grupp/finaltävlingarna. Där dömer man bara efter showighet och dagsform.
Felet är att hunden blir BIR i den officiella bedömningen eftersom den inte är speciellt rastypisk exteriört och rörelsemässigt.
Fel blir det också när andra utställare med hundar av lika hög kvalité inte ställer ut eftersom det är klart redan på förhand vem som kommer att ta hem BIR. Konkurrensen uteblir och matadorstjärnan lyser ännu klarare.
Det kommer att bli intressant att följa utställningsresultaten framöver.
Är det någon som vill slå vad med mig om att det inte finns någon domare i Sverige som vågar döma fram en annan hund före den nya utställningsmatadoren? (Av egen erfarenhet vet jag att ryktet går och för att vara på den säkra sidan dömer domare utan civilkurage gärna fram ett ”säkert kort” framför en kanske bättre men okänd individ. Sitt dåliga samvete kan man alltid döva med den har framtiden för sig och att någon annan får ta risken att döma ned utställningsmatadoren.)

 
Duritzan

Duritzan

14 maj 2010 18:54

När jag ser Nora stå är hon i mina ögon inte så märkvärdig. Men att se henne röra sig! Hon flyter fram men en elegans värdig en prima ballerina. Om nu detta är medfött så är uppfödaren att gratulera. Om det är inlärt är handlern att gratulera. Eftersom Kim är bådadera kan man bara konstatera att hon gjort ett enastående arbete.

Själv är jag glad amatör och kommer aldrig att komma i närheten av Kims förmåga i ringen, bl.a därför att jag saknar det brinnande intresset för utställningar som krävs för att lyckas som Kim. För mig är huvudsaken att mina egna hundar och de valpar som lämnar min kennel 1. är friska 2. är trevliga och 3. är älskade av sina ägare för det de är, inte för vad de presterar. Då får de ett gott liv vilket jag önskar att allt levande ska få.

http://www.duritzans.se

 
Ingen bild

Nilla

15 maj 2010 01:58

Vill bara säga att jag hackar inte på Kim, tycker bara att det är tråkigt att samma hund vinner hela tiden, det finns andra hundar som är minst lika snygga!!! Allså Nora är snygg! Men det finns andra uppfödare som har lika bra & snygga hundar!!


Klart att det inte är Kims fel på något sätt, och det har inget med att göra att hon har en vän som är domare & beskrivare av rasen, vad har det med saken att göra??

 
Ingen bild

B

15 maj 2010 10:13

"Hon flyter fram men en elegans värdig en prima ballerina"

En Västgötaspets ska väl inte trava fram med en elegans som en prima ballerina? En Västgötaspets är en arbetande hund, den ska inte flyta fram som en prima ballerina.

 
Ingen bild

sverker

15 maj 2010 11:21

Hejsan B

Precis det jag menade. Skojigt med en hund som kan showa och visa framfötterna i de inofficiella tävlingarna i finalerna.
I kohagen är det inte så bra. Jag vet för vi har 90 kor och 300 får hemma på gården och då måste västgöten visa vad den går för. Vi har också haft travhästar i träning när vi var yngre så jag vet hur man tränar fram traven. Jag tror inte utställningmatadoren har dålig trav egentligen. Den tränar man fram med cykling och klövjeväskor med tyngder i. Det syns tydligt i starten. Det blir en rörele uppåt först innan energin orkar röra sig framåt. Lärde mig det av gamla "hästhandlare" som kunde många knep för att fixa till en skrallti hästkrake så dom fick mer betalt.

 
Ingen bild

erika

15 maj 2010 11:32

Klart att domare pratar med och lyssnar på varandra. Om en rasspecialist säger att den hunden ska du döma fram så gör dom det. Sen går det av bara farten.

 
Ingen bild

Vera

15 maj 2010 11:39

Den svenska jantelagen! Varför kan man inte bara glädjas?

 
Ingen bild

Sverker

15 maj 2010 12:18

Visst Vera. Verkligen sant det du säger. Men jag menar inte bara västgötaspetsen. Det är lika tråkigt i alla raser när det tas fram utställningsmatadorer. Dom blir "mall" för hur allmänheten och orutinerade uppfödare tror att rasen ska se ut. Det är därför dessa hundar inte ska bli BIR. Dom är extremindivider som är extremavlade och extremtränade och inte på något sätt representativa för sin ras. I stora ringen är det Show inte avelsreseltat som gäller. Jag är gammal jaktrasdomare och inom jaktraserna har vi sett faran med detta och premierar inte exterör framför användbarhet. För mig skulle det vara väldigt tråkigt om man fortsätter att premiera "ballerinatrav" hos västgöten framför användbarhet. Jag hoppas verkligen rasklubben tar fram detta varnande exempel på den kommande domarutbildningen.
Sverker

 
Maria D

Maria D

15 maj 2010 13:04

Om Nora är snygg eller inte lämnar jag eftersom jag inte kan rasen tillräckligt. Men det ingen kan ta ifrån henne är att hon kliver in i ringen och "vet" att hon äger den. Hela hennes utstrålning säger: "jag är bäst och vackrast av alla" och sånt vinner man med. Det spelar ingen roll hur snygg en hund är, vill den inte showa i ringen vinner den inte.

De gånger jag sett Nora i ringen har hon alltid varit alert, står alltid perfekt, och utstrålar "jag är bäst", gör man det så vinner man. Så är det på utställningar, snyggast vinner inte alltid, show och utsträlning är minst lika viktigt, det är bara att acceptera.

http://www.meringa.se

 
lisbeth

lisbeth

15 maj 2010 14:12

All utkräkt missundsamt behöver ingen kommentar, dessa fånerier får stå för sig själva...

Men det där sista... kunde inte hålla mig! Rasklubben för aktuell ras (specialklubben ska det vara) har dessbättre inte ett skit med domarutbildningen att göra.

http://ulvus.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

lisbeth

15 maj 2010 14:53

Borde förtydligat mig: a) ett ord som skulle varit med ang fåniga kommentarer är "trångsynt".
b) ras/specialklubb kan självfallet anmäla synpunkter till domarkonferens på ras. Sen huruvuda dessa kan anses motiverade och beaktas eller ej är en annan fråga. Det finns som bekant mycket subjektivt tyckande.

 
Duritzan

Duritzan

15 maj 2010 16:41

Den vgs som är en lagårdshund med ansvar för 90 kor tycker med säkerhet att utställningar och annat bara är trams. Den hunden vet sitt värde ändå och dess värde kan inte jämföras med andra hundars.

MEN alla vi som älskar rasen utan att ha tillgång på en hoper kor att valla måste ju ha något annat att aktivera hunden och oss själva med och då kommer bl.a utställningar in i bilden. Och givetvis är det skillnad på rörelser som är till för att glädja och de som är till för att driva korna, men båda har sitt värde. Ska vi bara se till vallande hundar kommer rasen att förgås pga bristande antal hundar för att hålla rasen sund.

http://www.duritzans.se

 
Ingen bild

E

17 maj 2010 07:19

Bättre att vara ärlig som Pernilla. än som visa andra som slickar röv! Det blir ju näst in till löjligt & pinsamt.

 
lisbeth

lisbeth

17 maj 2010 08:34

Hallå bästa anonyma giftdrypande B - Varför besudla Pernillas blogg? Är det så kul att vara verbal kloak? vilka "visa andra" (freudiansk felskrivning?) Vilkens röv? Pinsamt - för vem?

Prata ur skägget vd det är fråga om eller håll tyst och gå till diktorn i morgon.

http://ulvus.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Sverker

17 maj 2010 10:27

Att försöka få igång en seriös debatt om dom mekanismer som gör att folk blir fartblinda verkar vara döfött. Eller?

För mig är frågan Avelsmatador kontra Utställningsmatador otroligt intressant. Båda fenomenen påverkar aveln i framtiden och vilka individer/hundar som kommer att finnas då.
Avelsmatadorer genom sina avkommor (OM dessa i sin tur går i avel. Annars inte) Utställningsmatadoren genom sin typ utseende och rörelseschema (alla vill ha en sån)) och det har ännu större genomslag än avelsmatadorens.
För Avelsmatadoren är boten restriktioner. Man tar den ur avel.
Vilken bot har man för utställningsmatadoren?

 
Ingen bild

Erika

17 maj 2010 13:02

Har inte tänkt i dom banorna. Återkommer när jag tänkt!

 
Ingen bild

Rosmarie

17 maj 2010 13:08

Det är mycket som är konstigt och som man undrar över.
Kennelklubben har dubbla budskap där man å ena sidan vill ha en så stor genetisk variation som möjligt å andra sidan premierar "kloning" i grupperna i finalringarna!
Var finns konsekvensen i det?

 
Ingen bild

Sverker

17 maj 2010 13:10

Kan det vara dax att se över utställningagendan?

 
Ingen bild

Maria D

17 maj 2010 13:19

Om vi lyfter diskussionen från Nora, som är en hund med härlig utstrålning och attityd enligt mig, och pratar i mer allmänna ordalag så har Sverker helt rätt.

Om man lyfter fram en hund som är showig, men som inte är helt korrekt, eller t om har för rasen allvarliga fel, så blir det den typen som blir norm för domarna. I min "riktiga" ras har vi hamnat i en situation att de flesta hundar har för dålig benstomme och är för lätta. när då en korrekt hund kommer in i ringen så sticker den ut och blir bortdömd för många domare känner inte längre igen en bra individ.

Sen går det aldrig att komma ifrån att utställning är show, glitter och glamour. En showig hund kan ha en hel del brister och den kommer ändå att vinna över den snygga om den snygga inte vill visa sig. Det är därför som exteriörbeskrivning är bättra att använda som avelsverktyg än utställningsresultat.

Åter till Nora, i ett PR syfte är det kanon att hon vinner gång på gång. Jag hoppas man tar vara på det för att marknadsföra rasen som är värd att ha så många fler anhängare än vad den har. Det är en av våra nationalraser och borde vara större i Sverige. Så snälla styrelse i SKV, utnyttja nu detta och marknadsför rasen!

 
Ingen bild

Rosmarie

17 maj 2010 13:22

Vi var som vanligt och kollade på SKVs huvudutställning i Simmatorp i helgen. Många bra vgsar men domarna! Var hade dom hittat dom?
Finns det inga svenska domare? På en svensk nationalras - lantras.
Det var tråkigt och se bedömningen tyckte synd om alla hundägarna som betalat anmälningsavgifter och åkt långt för att få undermåliga kritiker.
När jag anmäler till en utställning så betalar jag för en tjänst och förutsätter att jag ska få en korrekt kritik på min hund.
Vi får hoppas på bättring till nästa år! Simmatorp är en av årets höjdpunkter för oss i familjen

 
Ingen bild

Lena

17 maj 2010 19:33

Himla intressant diskussion. Jag har aldrig gillat hundutställningar men börjar bli nyfiken på vad det eegentligen handlar om.
Vad man tycker bra eller dåligt. Det är en stor folkrörelse i Sverige.

 
Ingen bild

Sverker

17 maj 2010 20:06

En riktig "industri" nästan. Därför är det extra viktigt med en genomlysning av verksamheten emellanåt!

 
Ingen bild

Ulrika

19 maj 2010 11:14

Hej Nilla,

Tjusig blogg! Halkade in och har läst om "utställningsmatadorer". Ska ta med mig begreppet till min rasklubb.

 
Ingen bild

lisbeth

26 maj 2010 12:11

Jag kan förstå ägaren som har en verklig finalhund.... och jag kan förstå alla de som tycker det är pest att alltid stå 2:a efter en utställare som just nu har ett osannoligt flyt...

Men handen på hjärtat... om ni alla som kräks över utställningsmatadorer och jag vet inte allt - om ni var i samma situation - skulle ni då inte göra likadant???

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Pernilla - 22 oktober 2012 13:38

Ja det var det jag hade 😃 inget farligt, men jäkligt jobbigt då jag mår illa, är yr och vinglar lite 😣 men det ska snart vara bra igen 😉 Sen när jag mår bra ska jag ta tag i min vikt, har gått upp lite sen jag slutade rök...

Av Pernilla - 22 oktober 2012 08:48

Så här dålig som jag är nu, har jag nog aldrig varit 😢 det började för tre veckor sen och håller på än 😞 först var jag sjuk i influensan ( hostan är kvar fortfarande) sen fick jag en infektion på högra ögat, den har gett med sig, nu i...

Av Pernilla - 25 augusti 2012 11:56

Jag fick ett brev, ett brev fullt av smärta och sorg, sorg över en sjuk hund ,en hund som fick avlivas pga epilepsi, ingen ska behöva uppleva det ! Vem bär ansvaret ? Uppfödarna ? Ja jag tycker det, det är bara dom som kan utesluta hundar med epileps...

Av Pernilla - 10 juli 2012 20:44

Nu är det ruggigt länge sen jag bloggade ☺ ska skärpa mig 😏återkommer inom kort 😘...

Av Pernilla - 15 augusti 2011 09:34


Ja nu var man åter i Sverige, regniga Sverige för att vara exakt   fast det är rätt skönt, det var ju rätt varmt nere i Makedonien ca +32 i snitt, vissa dagar + 42      Jag har 1 vecka kvar på semestern, men längar faktiskt lite tillbaka till job...

Presentation


Välkommen till min blogg, den handlar mig & mina Västgötaspetsar Rocky & Rex
Och om dom aktiviteter som jag & andra här i Väst kommer att ha!

Vädret hos mig.....

Omröstning

Hur mycket är din Västgötaspets ute på promenad under en hel dag?
 Ca 1 tim
 Ca 2 tim
 Ca 3 tim
 Ca 4tim
 Ca 5 tim eller mer

Tiden går......

Senaste inläggen

Tidigare år

Sök i bloggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27 28
29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Bloggvärde

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards