Direktlänk till inlägg 2 augusti 2010

En fundering så här på kvällskvisten!

Av Pernilla - 2 augusti 2010 22:33

Färgen hos Västgötaspetsen borde ju vara glasklar om man läser standarden speciellt det om vitt....Eller hur?

 

Grå, gråbrun, grågul, rödgul eller rödbrun med ljusare nyanser av ovannämnda färger på nos, kinder, strupe, bringa, buk, kring anus samt på tassarna och benens nedre del. Mörka täckhår skall finnas på ryggen, halsens översida och bålens sidor.
Ljusare markering över skuldrorna, s k selmarkering, är högst önskvärt liksom ljusa kindmarkeringar.
Vita tecken får förekomma på fram- och bakben samt på bröstet. De vita strumporna får inte sträcka sig över halva benen. Därutöver får vitt finnas i begränsad omfattning, t ex i form av s k strimbläs, nackfläck eller obetydlig halskrage. Vitt får inte överstiga 30 % av grundfärgen.

 

Nackfläck obetydlig nackkrage strimbläs.... glasklart??

 

Vad jag inte förstår är VARFÖR ändrar man inte i standarden så att det stämmer med vad som döms/föds fram?

Det borde stå -vitt får inte överstiga 30% av grundfärgen PUNKT

Stryk allt det andra, låt det vita få sitta var som helst på hunden, bara det inte överstiger 30%.

För det är så det döms & det föds allt fler västgötaspetsar med "mycket" vitt och det börjar att bli "accepterat" så för guds skull ändra, så att standarden följs.......  

 

PS: Kejsarens nya kläder, dansk originaltitel Keiserens nye klæder, är en saga av den danske sagoförfattaren Hans Christian Andersen.

Bokens sensmoral används ofta för att symbolisera hur människor anpassar sig till gruppen, även när det är uppenbart för dem själva att gruppen har fel. Att liksom det lilla oskuldsfulla barnet i sagan utbrista Kejsaren är naken! innebär att påpeka något som alla kan se, men som ingen vågat säga. DS.

 
 
Maria D

Maria D

2 augusti 2010 23:31

Här tycker jag precis tvärt emot dig.
Om standarden inte följs så ska man ta upp det på domarkonferenser. Där visar man hundar med OK vitt och hundar med för mycket. Om det dröjer länge tills nästa konferens gör man ett riktat utskick till de som är auktoriserade på rasen.

Om man skulle ändra standarden varje gång domarna börjar glida så skulle alla raser snart se helt annorlunda ut och så vill vi väll inte ha det?

http://www.meringa.se

 
Duritzan

Duritzan

3 augusti 2010 13:11

HELT enig med Maria - man ska inte ändra standarden bara för att det döms fram (och därmed avlas på) hundar som inte stämmer med standarden. Det står klart och tydligt att vi ska bevara - inte förändra - rasen. Därmed har vi förbundit oss att följa standarden! Ruckar vi på det riskerar vi att helt förvanska det som är specifikt för västgötaspets.

http://www.duritzans.se

 
Ingen bild

X

5 augusti 2010 09:35

Du har så rätt så Pernilla!

 
Lucia Wikmark

Lucia Wikmark

6 augusti 2010 17:14

Naturligtvis skall domarna följa rasstandarden för den ras de dömer. Det är därför man har en nedskriven och av kennelklubben godkänd standard.

Skulle rasen över tid förändras så att hundarnas utseende inte längre överensstämmer med standarden: verkligheten stämmer inte överens med det som står i standarden så är det självklart att man antingen får ändra på hundarna eller se över/revidera rasens standard. Då det senare är enklare, dvs att anpassa standarden till verkligheten, är det oftast detta som sker.

Om man som domare har den "perfekta" individen framför ögonen och tycker att denna individ bara "måste", på grund av alla sina fördelar, premieras och förhoppningsvis in i avel så får man med sunt bondförnuft väga fördelarna mot eventuella mindre nackdelar. "Domarens fria skön"

En hund, hur bra den än är i stort, som samtidigt bär på gener för flera, enligt standarden, fel - allvarliga fel skall dock inte premieras högt. Det ger helt fel signaler till ägaren, övriga uppfödare och presumtiva nya valpägare. T ex en alldeles för stor/liten hund med t ex avsaknad av två eller flera premolarer, P2:or och uppåt. Eller en hund med flera tandförluster - dålig könsprägel och på gränsen till för mycket vitt eller.........listan kan göras lång. När man sätter ned det på pränt så ser det rätt självklart ut tycker åtminstone jag.

Jag har inte gått in på diskvalificerande fel. Där är det solklart vad som gäller. Men jag håller med. Det är litet för många fel att hålla reda på nu och till vilken nytta?

Om jag ser tillbaka på mitt snart 60 åriga liv tillsammans med västgötaspetsen måste jag framhålla att jag tycker den utvecklats i positiv riktning och att uppfödarna på rasen gör ett mycket gott och seriöst arbete.

http://www.vastgotaspets.nu

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Pernilla - 22 oktober 2012 13:38

Ja det var det jag hade 😃 inget farligt, men jäkligt jobbigt då jag mår illa, är yr och vinglar lite 😣 men det ska snart vara bra igen 😉 Sen när jag mår bra ska jag ta tag i min vikt, har gått upp lite sen jag slutade rök...

Av Pernilla - 22 oktober 2012 08:48

Så här dålig som jag är nu, har jag nog aldrig varit 😢 det började för tre veckor sen och håller på än 😞 först var jag sjuk i influensan ( hostan är kvar fortfarande) sen fick jag en infektion på högra ögat, den har gett med sig, nu i...

Av Pernilla - 25 augusti 2012 11:56

Jag fick ett brev, ett brev fullt av smärta och sorg, sorg över en sjuk hund ,en hund som fick avlivas pga epilepsi, ingen ska behöva uppleva det ! Vem bär ansvaret ? Uppfödarna ? Ja jag tycker det, det är bara dom som kan utesluta hundar med epileps...

Av Pernilla - 10 juli 2012 20:44

Nu är det ruggigt länge sen jag bloggade ☺ ska skärpa mig 😏återkommer inom kort 😘...

Av Pernilla - 15 augusti 2011 09:34


Ja nu var man åter i Sverige, regniga Sverige för att vara exakt   fast det är rätt skönt, det var ju rätt varmt nere i Makedonien ca +32 i snitt, vissa dagar + 42      Jag har 1 vecka kvar på semestern, men längar faktiskt lite tillbaka till job...

Presentation


Välkommen till min blogg, den handlar mig & mina Västgötaspetsar Rocky & Rex
Och om dom aktiviteter som jag & andra här i Väst kommer att ha!

Vädret hos mig.....

Omröstning

Hur mycket är din Västgötaspets ute på promenad under en hel dag?
 Ca 1 tim
 Ca 2 tim
 Ca 3 tim
 Ca 4tim
 Ca 5 tim eller mer

Tiden går......

Senaste inläggen

Tidigare år

Sök i bloggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Bloggvärde

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards