Direktlänk till inlägg 15 januari 2009

Helt ärligt!!

Av Pernilla - 15 januari 2009 17:28

Hittade det här på en sida, och jag fattar verkligen ingeting???


CITAT

"Veterinär Lennart Garmer rekomenderar oss att ögonlysa ca 100 hundar från olika linjer.
För att undvika rädsla för den egna hundens vidare möjligheter i aveln föreslås att lysa äldre hundar som inte längre används i avel, krypta hanar, felfärgade, för stora, för små, mm."


SLUT CITAT


Kan nån förklara varför vi ska lysa dessa typer av hundar & inte dom som ska gå i avel?


Jag fattar det som att dom fortfarande inte vet vad dom ögonlyser efter!!


Ett förtydligande!!


Ögonlysningens vara eller inte vara, undrar jag inte över, utan snarare val av hundar som man ska ögonlysa!

Varför ska man inte lysa dom hundar som ska gå i avel om man anser att det är ett problem, ska man avstå av rädsla, rädsla för vad??


Rädsla för att man ögonlyser & inte vet vad det är man hittar & plockar bra avelsdjur ur aveln i onödan??







 
 
Ingen bild

Outi

15 januari 2009 18:29

Ska du ögonlysa dina hundar ? Om inte, varför ?

 
Ingen bild

Nilla

15 januari 2009 18:53

Hej Outi, nej jag ska inte ögonlysa mina hundar, då jag anser att man inte vet vad man lyser efter!

Mvh Nilla

 
Lisbeth

Lisbeth

15 januari 2009 21:27

Det är väl bl.a av detta skäl(undvika rädsla) - folk vet inte vad det är - som är delorsak till att man efterlyserlyser hundar som inte ska gå i avel, alltså så forskarna får lite hundar/resultat att jobba med.

Sen - när man vet lite mer - då är det väl dags att (rekommendera) lysa tilltänkta avelsdjur.

Åtminstone så har jag fattat den texten.

http://www.geocities.com/ulvuskennel

 
Ingen bild

Nilla

16 januari 2009 05:59

Ja det skulle jag också tro att det är....Men i finland har man ju ögonlyst ett tag kan man inte använda även deras hundar för att komma fram till ett resultat!

Jag kan ju personligen tycka att OM vi hade ett problem så skulle ju det finnas en hoper äldre hundar som var blindai dag!!

kan man inte kontakta alla veterinärer & få in en statistik på hur många Västgötaspetsar som man har sökt med för att kolla om dom ser dåligt??

Mvh Nilla

 
Ingen bild

Outi

16 januari 2009 11:20

Jå, ögonlys inte. Det är väl jättekul att köpa en valp från Sverige och sen lite senare valpans pappa är ögonlyst och man får veta att den är sjuk. Jätttekul. Skulle man ha köpt valpen om man hade vetat att pappan är sjuk ??? Kanske inte... Det är ju bättre att man ögonlyser inte.

 
Ingen bild

Nilla

16 januari 2009 12:10

ja men Outi vet man arvsgången på "J175" Måste det till att bägge föräldradjuren är sjuka eller räcker det med en av dom?? är det någon som vet??

Mvh Nilla

 
Ingen bild

Outi

16 januari 2009 13:13

Båda kan vara frisk men dom kan ha en gen som - om valpen får den från båda föräldrar - gör valpen sjuk. En gen = carrier, 2 gen = sjuk. Om pappan är sjuk valpen är carrier för säkert, även om mamma är frisk. men några hundar har får "frisk" som resultat i ögonlysning när dom har varit 2 men "J175" när dom är 4. DÄRFÖR man måste undersöka saken. men man får ingen undersökningsmaterial om vi har inga hundar som är ögonlyst. När dom gör undersökning dom behöver en sjuk hund on en fullsyskon som är frisk. Och båda måsta ha varit ögonlyst. Om man har inte material man kan inte göra undersökning och få en gen test, eller få veta hur seriös den här sjukdom är. Eller inte. Vi här i Finland försöker att göra någonting om saken. Varför ni inte ?

 
Ingen bild

Anonym jag med

16 januari 2009 16:08

Det finns folk i Sverige som försöker göra något och ögonlyser sina hundar. Bland annat kommer det vara två ögonlysningar nu en i Göteborg och en i Mareistad som man kan anmäla till, info om dessa båda finns på västgötaklubbens hemsida.
Vi måste försöka samla ihop resultat för att ha något att utgå i från, inte bara sticka huvudet i sanden och vänta på bättre tider....

 
Ingen bild

uppfödare II

16 januari 2009 17:03

Outi du skriver att hunden är sjuk! På vilket sätt då? Den har retinopati (J175) men på vilket sätt är den sjuk? Ser den illa? Nej, förmodligen inte!
Det enda man vet om denna "sjuka" hund är att den antagligen /ev t bär på ett anlag som gör att ögats lins uppvisar ett symptom på "något"!
Jag tycker det är korrekt att "lysa" djur i aveln, för att kanske undvika det som man vid ögonlysningstillfället anser kan bli dubbla anlag för något som vi egentligen inte vet vad det är!
Om någon tid kanske vi får reda på vad det är vi gör om vi ögonlyser - annars får vi aldrig reda på att vi kanske (i bästa fall) kan sluta med detta!
PS jag HD-röntgar mina avelsdjur också och skulle aldrig para 2 djur med 1/C eller mer!

Det är inte enkelt att vara uppfödare.

 
Ingen bild

Nilla

16 januari 2009 20:43

Om man har 3-4 syskon i en kull & 2 har "en förändring på ögat" & 2 har det inte, låt säga att man då anväder dom som inte har förändringen, kan inte dom 2 bära på anlagen utan att ha en synlig förändring??

Annat exempel......

Om lyser 1 hund i en kull och den är ua & resten i kullen inte är lysta ( dom har en förändring), hur vet man att den lysta hunden inte bär på anlagen också??
hur långt har man kommit i Finland med forskningen i arvsgången, eller lyser man bara och nöjer sig med att just DEN hunden är Ua??

Mvh Nilla

 
Ingen bild

Outi

18 januari 2009 18:40

Om hunder får inte öga ua den är inte helt frisk. Det är faktum. Om hunden ska ha svårigheter med synen vi får se senare. Men vill du ta risken att köpa ett hund som kan bli blind? Min hanens halvsyster har bara 25% av hennes syn kvar och hon är ca. 7 år gammal. Det är inte kul. Min hane har varit OK tillsvidare och han är nästa 9 år nu. Men han har varit ögonlyst många, många gånger.
Vi måste ögonlysa alla avelsdjur om vi vill ha deras valpar i valplistan. Många uppfödare här änskar att valpköparna ögönlysar deras valpar och gör HD-röntgen. Då vet man bättre hurdana valpar man uppföder. Men om vi ögonlysa en hund från en kull så vet man ingenting. Samma går med HD. Kull med 6 valpar, man röntgar en och den får HD C, menar det att alla andra är sjuk? Dom kan alla ha HD A men man vet inte om vi inte röntgar dom. Vice versa: man röntgar en och får HD A. Men dom 5 som är inte röntgad kan ha HD C eller D. Man behöver undersöka de mesta av hundar i en kull om man vill veta hurdana valpar föräldradjur har lämnad. Och en ansvarligt uppfödare vill veta det.

 
Ingen bild

Nilla

18 januari 2009 21:11

Två friska kan få en sjuk hund, allt handlar om gener, för att få en bild om hur det ser ut måste man i så fall rtg & ögonlysa ALLA och då menar jag ALLA, även dom som inte ska gå i avel!!

Att bara rtg avelsdjuren säger ingeting, för om din hund är frisk & resten av kullsyskonen inte är det, så är ju även generna i din hund "dåliga"


 
Duritzan

Duritzan

31 januari 2009 12:51

Vi alla - både hundarna och ägarna - har en allvarlig åkomma.

Den överförs sexuellt och är till 100% dödlig.

Den kallas LIV.

Enda sättet att undgå defekter hos t.ex västgötaspetsarna är att utplåna hela rasen. Man kan naturligtvis minimera riskerna genom att leta rätt på ett "exemplar" som är ett minimum av "defekter" och uteslutande klona den hunden.

Men det är inte vad jag skuklle rekommendera!!

http://www.duritzans.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Pernilla - 22 oktober 2012 13:38

Ja det var det jag hade 😃 inget farligt, men jäkligt jobbigt då jag mår illa, är yr och vinglar lite 😣 men det ska snart vara bra igen 😉 Sen när jag mår bra ska jag ta tag i min vikt, har gått upp lite sen jag slutade rök...

Av Pernilla - 22 oktober 2012 08:48

Så här dålig som jag är nu, har jag nog aldrig varit 😢 det började för tre veckor sen och håller på än 😞 först var jag sjuk i influensan ( hostan är kvar fortfarande) sen fick jag en infektion på högra ögat, den har gett med sig, nu i...

Av Pernilla - 25 augusti 2012 11:56

Jag fick ett brev, ett brev fullt av smärta och sorg, sorg över en sjuk hund ,en hund som fick avlivas pga epilepsi, ingen ska behöva uppleva det ! Vem bär ansvaret ? Uppfödarna ? Ja jag tycker det, det är bara dom som kan utesluta hundar med epileps...

Av Pernilla - 10 juli 2012 20:44

Nu är det ruggigt länge sen jag bloggade ☺ ska skärpa mig 😏återkommer inom kort 😘...

Av Pernilla - 15 augusti 2011 09:34


Ja nu var man åter i Sverige, regniga Sverige för att vara exakt   fast det är rätt skönt, det var ju rätt varmt nere i Makedonien ca +32 i snitt, vissa dagar + 42      Jag har 1 vecka kvar på semestern, men längar faktiskt lite tillbaka till job...

Presentation


Välkommen till min blogg, den handlar mig & mina Västgötaspetsar Rocky & Rex
Och om dom aktiviteter som jag & andra här i Väst kommer att ha!

Vädret hos mig.....

Omröstning

Hur mycket är din Västgötaspets ute på promenad under en hel dag?
 Ca 1 tim
 Ca 2 tim
 Ca 3 tim
 Ca 4tim
 Ca 5 tim eller mer

Tiden går......

Senaste inläggen

Tidigare år

Sök i bloggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22 23 24
25
26 27 28 29
30
31
<<< Januari 2009 >>>

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Bloggvärde

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards