Direktlänk till inlägg 19 september 2009

För mycket vitt?

Av Pernilla - 19 september 2009 17:19

 Vad tycker ni? Är det för mycket vitt?

Ja enligt mig & min tolkning av ras standarden så är det det!

 

  

 

Grå, gråbrun, grågul, rödgul eller rödbrun med ljusare nyanser av ovannämnda färger på nos, kinder, strupe, bringa, buk, kring anus samt på tassarna och benens nedre del. Mörka täckhår skall finnas på ryggen, halsens översida och bålens sidor.

Ljusare markering över skuldrorna, s k selmarkering, är högst önskvärt liksom ljusa kindmarkeringar.

Vita tecken får förekomma på fram- och bakben samt på bröstet. De vita strumporna får inte sträcka sig över halva benen. Därutöver får vitt finnas i begränsad omfattning, t ex i form av s k strimbläs, nackfläck eller obetydlig halskrage. Vitt får inte överstiga 30 % av grundfärgen.

 

  


Så vad tycker NI??

 


 
 
Ingen bild

Erika

19 september 2009 22:23

Ja enligt min tolkning av rasstandarden är det för mycket vitt - men det är väl snart någon som tycket det är OK och rasstandarden ändras till dennes fördel=(

 
Angelica

Angelica

19 september 2009 22:45

Ledsen Nilla men jag har ingen kommentar. Inte så insatt i det här med rasstandard... har ju ingen renrasig själv ;)

Hur gick det för Loke då?

http://kortoannat.blogspot.com

 
Ingen bild

håller med

20 september 2009 09:22

Alldeles för mycket vitt enligt mig...
Men det finns domare som premierar hundar med mycket vitt... varför det kan man undra ??
mmm hörde på en utställning när ett par domare pratade
gällande en hund
"denna hunden är så känd så man kan inte plocka bort den"
Utställningar är enligt mig inte rättvist längre..
Är och får vara anonym :)

 
Maria D

Maria D

20 september 2009 10:17

Visst är det mer vitt än vad standarden tillåter. Fast visst var det väl en inofficiell utställning? Där kan man ju råka ut för domare som faktiskt inte kan rasen. Det är sånt man får ta. Om man däremot plockar fram en sån hund på en officiel utställning, ja då måste SKV agera och det kraftigt!

http://www.meringa.se

 
Ingen bild

Nilla

20 september 2009 10:23

Yes inoff var det, men dessa hundar vinner även på officiela utställningar också, tycker att våran ras standard är väldigt tydlig, så jag förstår inte varför detta får fortgå...

Och nu vill jag poängtera att det INTE är fel på hunden hund, men har vi en standard att följa ja då tycker jag att den ska följas!!!

 
Ingen bild

Anita W

21 september 2009 11:26

Det var en gång en tjej som ville köpa en Västgötaspets. och just då HON hade tid, pengar och lust så dök det upp två kullar på en kennel med en veckas mellanrum. En av dessa valpar, av 12, hade för mycket vitt. det enades vi om men tjejen ville ha denna söta och attraktiva hund. Hon var igentligen inte intresserad av utställningar utan ville ha en kompis, en trogen vän och en liten vallare . Så inte fanken bryde hon sig om detta med för mycket vitt. Plus faktumet att man kan ju inte stoppa tillbaka valpen eller (HUA) avliva den. Det är fortfarande en hund.
Inte heller vill hon avla.
En dag så blev trycket för mycket och hon "tvingades" av familjen att ställa ut på en liten inofficiell utst.. Mycket medveten om att hunden hade brister, mycket medveten om att domarna inte är officiella. Så glädjen blev jättestor när hon fick ett hederspris och blev BIM
Men, SÅ KLART, bubblan sprack inom timmar.
Så märkligt att denna lilla glädjestund måste förstöras.
Som hon sa själv, jag skulle inte drömma om att ställa ut officiellt, säärskilt när uppfldaren har sagt, helst inte
Hon tyckte också att , varför lägger folk ner så mycket energi på sådana här små saker. Men ack kära du, sa uppfödaren. du har köpt en Västgötaspets.
Välkommen till den riktiga världen. Välkommen till något du aldrig kommer att kunna ändra.
Folk är folk och fä är fä.
THEIR LIFE WILL NEVER MEET

 
Ingen bild

Anita W

21 september 2009 12:20

Ett litet tillägg till min milda protest över glädjedödande människors beteende
NATURLIGTVIS, skall ALLTID standarden följas.
Att denna hund har för mycket vitt är väl inte mycket att säga om. Att domaren inte tyckte så (då en som inte är auktoriserad på rasen) på en inofficiell utställning kan ju knappast någon hjälpa eller göra något åt. Där emot så skrev Maria D. något vettigt. Inte mycket att göra åt på denna typ av utställning , helt rätt men vi, inom styrelsen GÖR och HAR gjort något över hundar som blivit premierade med diskvalifiserande fel. T.ex den creme färgade Västgöten i Malmö som fick en två , där skrev vi in en protest, på alla håll o kanter. Begärde priset annulerat.
Man kan inte göra något åt att vissa domare ger en hund ck som man själv tycker ska ha en tvåa. Skulle man protestera mot det så behöver vi längre ingen domare.
Men då vita , blåögda, vip öron osv osv det kan man ju "ta tag i"
Så har vi Erika´s kommentar, att standarden ändras till dennes fördel, skriver hon.
Vad säger man till det då? Vad trist om ni verkligen genuint tror så.
Jag har själv varit med att påverka detta med för mycket vitt, t.ex
Att ändra en standard tar ÅR. Det ska gå genom styrelse, Skk och standard kommitee.'
Det verkar som om någon tror att så fort en hund har ett fel som inte passar men ändå vinner, ja då gör man snabba ryck och ändrar standarden. Tror ni VERKLIGEN det???
Jisses, vilke sjuk attityd

Nej, detta duger inte. Förstår inte själv varför jag sitter här och svammlar när ändå ingen bryr sig eller vill förstå annat än vad som passar deras lynne för dagen
Tack föe mej!

 
Ingen bild

Nilla

21 september 2009 14:50

Hej Anita JAG bryr mig!! och inte äe det mitt lynne för dagen som styr, jag har tagit upp denna frågan många gånger, och det handlar inte om att spräcka någons glädje bubbla , men om detta någonsin ska kunna diskuteras öppet, ja inte bara för mycket vitt, utan det gäller ju allt, att benen börja bli för korta, för breda fronter för tunga hundar( jag har själv en) Ja då måste man lägga pretigen åt sidan & sluta upp med att skylla på alla andra & man måste lära sig att se VAD jag skriver & inte bara hata det jag skriver för att man hatar mig & inte kan skillja på sak & person!!

Du om någon vet att det premeras "fel" även på officiela utställningar..

Sjuk attityd?, tråkigt att du ser det så Anita, det är just detta jag menar att man måste gå i försvar så fort jag/någon säger det förbjudna!

NEJ man ska absolut inte avliva några valpar pga färgen & dessa valpar är precis lika goa & underbara....

Och nej jag tycker inte att det är små saker, inte för mig i allafall, och det är väl det som är problemet att det är just jag som tycker detta....

Sen så ska det alltid påpekas hur ledsen den & den blev, jo ja jag är också ledsen för skitsnacket som pågår i "kulisserna" för det vet jag att det gör & det kommer fram till mig på ett eller annat sätt, jag har även fått min beskärda del här i bloggen, men jag vet också att det finns folk som håller med mig, men vågar helt enkelt i säga det öppet, för gud förbjude att man har med Pernilla att göra även om hon har rätt...

Jag TYCKER det här & jag står för det!

Och du har all min respekt för att du bemödar dig att svara mig. troligtvis har du fått ett "tips" från nån som har läst min blogg & förfasats & genast ilar & berättar!

Mvh Nilla

 
Ingen bild

Nilla

21 september 2009 15:10

Ett litet tillägg!

Jag kan plocka fram bilder på MÅNGA champions som har för mycket vitt enligt standard, så detta är INGET nytt!

Jag är inte ute efter att peka ut NÅGON, men jag tycker att många domare "blundar" för det vita, och uppfödare parar med hundar med varann som har mycket vitt..

Ja det är inte bara det vita, bennen börjar krympa på våra Västgötaspetsar 1940 var benen mycket längre,
36-40cm var vanligt, varför valde man att avla på corgiben typerna?

Mvh Nilla

 
Lisbeth

Lisbeth

21 september 2009 21:02

Så här skrev Zettersten - både färgen o mankhjd är med! - i Hundsport 1967:
”Som jag redan nämnt, var den för rasen så värdefulla Jerry 2650 TT inte grå utan gråbrun med mörk sadel. Detta gjorde att jag hos Kennelklubben anhöll, att vissa detaljer i standarden skulle ändras, bl.a skulle visserligen den rent grå färgen fortfarande vara den mest önskvärda, men den brungrå skulle godkännas. En annan viktig detalj var storleken. När greve Rosen gjorde standarden, måste han helt naturligt taga hänsyn till Mopsens mått. Det visade sig dock, att exemplar på 38-40 cm i regel var alltför spinkiga, och en västgötaspets bör ju vara robust, så jag föreslog, att höjden borde vara 32-34 cm. Båda dessa förslag godkändes.”

F ö tycker jag att välplacerde it tecken - liten halskrage, bröstfläck, strumbläs, sockor/strumpor etc. är vackert och pryder sin bärare, dessutom är de tillåtna enl standard. Ska man inte kunna ha en personlig smak? Va! Det finns ju en hel del spelrum för det; färg (röd el grå?) med el utan vita tecken? (ska dessa vara liksidiga?) stubb el långsvans? ska långsvansen bäras upprullad eller i båge/hängande?
Det är ju det som är en del av charmen med västgötaspetsen - det sköna finns i många former...
När jag tingade min första västgötaspets hos Fennican i Finland, såg önskehunden ut så här: "stor mörkgrå hane, stubbsvansad, fulltandad" - och det fick jag också.

http://ulvus.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Nilla

22 september 2009 08:23

I regel allt för spinkiga? Jag har ju hellre en "spinkigare" variant än en tung en på corgieben...

Om man tittar på en med längre ben & en med korta ben så nog fasen är den med längre mer sunt byggd rent anatomiskt...

Liten halskrage,bröstfläck, stimbläs & strumpor ja visst, men det är inte dom jag pratar om jag pratar om dom som vinner trots kraftig halskrage, strumpor som sträcker sig över halva benet, helvita bröst, missförstå mig inte nu, det är inget FEL på dessa hundar men dom ska inte VINNA på en utställning....


Sen är det skillnad på rubust & grov & tung.

Jag är övertygad om att Västgötaspetsen skulle må bra av att ha lite längre ben, i allfall så måste vi motverka att dom blir kortare (Corgiben)



 
Ingen bild

AndreasJohnsson

23 september 2009 16:34

Bittra ord ovan från en bitter uppfödare och domare på rasen..

Varför?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Pernilla - 22 oktober 2012 13:38

Ja det var det jag hade 😃 inget farligt, men jäkligt jobbigt då jag mår illa, är yr och vinglar lite 😣 men det ska snart vara bra igen 😉 Sen när jag mår bra ska jag ta tag i min vikt, har gått upp lite sen jag slutade rök...

Av Pernilla - 22 oktober 2012 08:48

Så här dålig som jag är nu, har jag nog aldrig varit 😢 det började för tre veckor sen och håller på än 😞 först var jag sjuk i influensan ( hostan är kvar fortfarande) sen fick jag en infektion på högra ögat, den har gett med sig, nu i...

Av Pernilla - 25 augusti 2012 11:56

Jag fick ett brev, ett brev fullt av smärta och sorg, sorg över en sjuk hund ,en hund som fick avlivas pga epilepsi, ingen ska behöva uppleva det ! Vem bär ansvaret ? Uppfödarna ? Ja jag tycker det, det är bara dom som kan utesluta hundar med epileps...

Av Pernilla - 10 juli 2012 20:44

Nu är det ruggigt länge sen jag bloggade ☺ ska skärpa mig 😏återkommer inom kort 😘...

Av Pernilla - 15 augusti 2011 09:34


Ja nu var man åter i Sverige, regniga Sverige för att vara exakt   fast det är rätt skönt, det var ju rätt varmt nere i Makedonien ca +32 i snitt, vissa dagar + 42      Jag har 1 vecka kvar på semestern, men längar faktiskt lite tillbaka till job...

Presentation


Välkommen till min blogg, den handlar mig & mina Västgötaspetsar Rocky & Rex
Och om dom aktiviteter som jag & andra här i Väst kommer att ha!

Vädret hos mig.....

Omröstning

Hur mycket är din Västgötaspets ute på promenad under en hel dag?
 Ca 1 tim
 Ca 2 tim
 Ca 3 tim
 Ca 4tim
 Ca 5 tim eller mer

Tiden går......

Senaste inläggen

Tidigare år

Sök i bloggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4
5
6
7 8 9 10 11 12 13
14
15
16 17
18
19 20
21 22
23
24
25 26
27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Bloggvärde

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards