Direktlänk till inlägg 20 april 2010

Nu reder vi ut detta en gång för alla!!

Av Pernilla - 20 april 2010 07:44

Många tror att jag hatar Västgötaspetsar med vitt, NEJ det gör jag inte men vi har dock en ras standard att följa och tyvärr så anser jag inte att den följs, det är okej med vitt på tassar OM det inte överstiger halva benet (oavsett om hunden inte har mer vitt för övrigt på kroppen) obetydlig nackkrage?? Ja det verkar som om man tycker olika vad som är obetydlig halskrage..

 

Men så här står det i standarden nu för tiden!

 

Vita tecken får förekomma på fram- och bakben samt på bröstet. De vita strumporna får inte sträcka sig över halva benen. Därutöver får vitt finnas i begränsad omfattning, t ex i form av s k strimbläs, nackfläck eller obetydlig halskrage. Vitt får inte överstiga 30 % av grundfärgen..


Visst är det sött med det vita men det är inte okej med för mycket vitt & det kommer mer & mer, så jag tror att det bara är en tidsfråga innan vitt godkänns helt & hållet!!

 

Är det det vi vill??

 

Då tycker jag att man innan detta verkligen ska kolla upp att det vita inte är behäftat med några sjukdomar, det kan man inte så jäkla tvärsäkert säga utan att kolla upp det!! Innan man har gjort det ska man nog akta sig för att få in för mycket vitt!!

 

Så jag är allså absolut INTE i mot vita fläckiga Västgötaspetsar om det vita inte är behäftat med några sjukdomar, för är det inte så, så spelar det ju fan ingen roll vad dom har för färg!!

 

En annan fråga är långhår, har märkt en ökning där, både på efterfrågan & att det föds fler (eller så låter man dom leva nu)

 

Är det lika okej med långhår som med för mycket vitt?? Eller är det fortfarande ett BIG NO NO....????

 

Jag tycker att alla Västgötaspetsar som föds är värda att älska & ska få goda hem. MEN jag tycker att det är viktigt att det kommer fram att dom INTE är rastypiska när det är för mycket vitt eller att dom är för långhåriga & inte lanseras som extra gulliga & fina!!

 

Och jag kan ju tycka om man märker att en hane eller en tik ger långhår eller för mycket vitt SLUTA AVLA DÅ på denna indevid! Och se till att valparna blir kastrerade!!

 

Självklart kan man inte undvika helt att dessa föds, men sluta hymmla om det vrid & vänd inte valpen & vinkla det inte till att det är okej & inom standarden, föds dom så, OUPS kolla vad vitt jag fick, synd men nu blev det som det blev......

 

Och ja jag skulle kunna tänka mig både en långhår & en med för mycket vitt, men då köpa valpen för vad det är! INTE enligt standard & ja skulle jag vara uppfödare skulle jag skriva det KLART & TYDLIGT på min hemsida & inte pluttinutta in det & köra dimridå!!


Ja detta är mina tankar behöver inte vara den absoluta sanningen men det är vad jag tycker & tror på...

 

Hunden hund är vad den är, det är vi människan som har bestämt hur den ska se ut, rätt eller fel?? I många fall fel........

 

Ha en bra dag.......

 

 
 
Ingen bild

lotta

20 april 2010 09:41

Fel färg, för mkt vitt och lång päls är till och från återkommande problem som vissa blundar för. Visst är dessa hundar jätte fina och jätte söta och värda att älskas ändå. Man ska dock akta sig väldigt noga innan man vet konsikvenserna av för mkt vitt.
Många vill göra om västgöten till en "brukshund i litet format" och letar då massor av fel på höfter, knän, armbågar och ögon- bara för att nämna några saker.
Här kan vi bli minst lika oroade som när samma personer inte kan hålla sig till standarden med färg och päls- det är ju trots allt standarden som gör västgöten till västgöte. Fast att kolla upp det som vore väsentligt vill de tyvärr inte : att kolla vad den vita färgen innebär.

Sedan behöver man inte kastrera eller sterillicera dessa hundar för att komma ifrån detta problem, uppfödaren kan nämligen innan de säljer sin valp belägga denna med avelsförbud/ förbud att registrera valpar efter dessa avkommor. Givetvis ska valpköparen upplysas om detta och kanske även prislappen ska reduceras något. Tar man nu till dessa drastiska metoder så bör dock hela den aktuella kullen stoppas.

 
Ingen bild

Jenny Pleym

21 april 2010 08:32

lotta, kan du svara mig på frågan: Hur kollar man upp vad den vita färgen innebär?????

Hur håller man sig till standarden när det gäller päls och färg, förutom att välja föräldrar med korrekt färg och päls (vilket alla uppfödare GÖR)? Ska man avliva alla feltecknade och långhåriga valpar som föds? Ska man lägga avelsförbud på alla hundar som gett avvikande valpar + kullsyskonen? Varför? Vilken konsekvens innebär det för genpoolen? Vad är viktigast, förekomsten av ”för mycket” vitt eller en bred genpool?

Det är standarden gör västgöten till västgöte, skriver lotta. Jag håller inte med! En västgötaspets är så mycket MER än vad som beskrivs i standarden! Rasstandarden är bara en mall på hur den ”ska” SE UT! Från början var rasstandarden ett försök att beskriva rasens mer eller mindre karaktäristiska utseende (och DÅ var rasstandarden väldigt annorlunda mot idag, den har skrivits om flera gånger beroende på rådande ”modenycker”). Idag fungerar en rasstandard i första hand som en mall för att sålla fram den bästa hunden i tävlingsformen utställning! Det är inget fel i det, men vad har färgen för betydelse för hundens vallningsegenskaper? Vad har pälslängden att göra med västgötaspetsens frimodiga och energiska karaktär? Var i standarden står att gårds- och vallhundsegenskaperna är rasens viktigaste egenskaper? Eller menar du att utseendet är rasens viktigaste karaktär? Var står det att västgötaspetsen alltid har varit en lantras, med allt vad det innebär? (Karaktäristiskt för lantraser är deras långa livslängd, goda hälsa, STORA VARIATION i storlek och utseende, härdighet, anpassning till lokala förhållanden i päls, färg och form etc.). Vad tjänar rasen på att likriktas så att alla individer SER UT exakt som rasstandarden föreskriver (med risk att andra värdefulla egenskaper slås ut)? Inte ett dugg, enligt min mening.

Nej, tack och lov för att västgötaspetsen – trots alla försök att likrikta den – fortfarande förekommer med stor variation! Tack alla små och stora uppfödare för att ni har olika syn på vad som är en ”riktig” västgötaspets! Det är en garanti för att det fortfarande kommer födas västgötaspetsar som är små, stora, grova, klena, långhåriga, korthåriga, vita, felfärgade, rättfärgade, ljusögda, och så vidare och FORTFARANDE kommer majoriteten av alla hundar vara friska, energiska, käcka hundar med goda vallanlag som i princip kan återbördas till gårdsplanen och ladugården som för 1 000 år sedan då rasen uppstod. Tack för att ni bibehåller den stora genpoolen i så stor utsträckning som möjligt! Man vet aldrig, i denna föränderliga värld, när man behöver anlagen som annars hade dött ut.

PS. Med detta menar jag inte att man helt ska bortse från hundens utseende. Självklart ska man avla på rasrena, typiska hundar! Däremot kanske man inte ska vara så snabb med att döma ut hundar som MAN SJÄLV inte tycker håller måttet! Vad är det som säger att man själv är den som har ”rätt” och alla som tycker annorlunda har fel? Vad ÄR rätt och fel? Ska rasstandarden (=utseendet) vara det enda allenarådande? Nej, fram för mer tolerans och ge utrymme för variation (gäller ej utställningsdomare ; - ).

Hälsningar
Jenny Pleym

 
Maria D

Maria D

21 april 2010 11:22

Lotta, vad menar du med "Många vill göra om västgöten till en "brukshund i litet format" och letar då massor av fel på höfter, knän, armbågar och ögon- bara för att nämna några saker." Är det bara brukshundar som behöver vara friska?

Det finns individer som har anmärkning på ögonen, vilket leder till nedsatt syn när de är gamla. För mig är det självklart att inte avla på dessa individer eller hundar som lämnar defekta individer. Dessutom bryter det mot både SKKs regelverk och Jordbruksverkets föreskrifter att avla på individer med ärftliga sjukdomar. Och både HD och Retinopati är ärftliga. Tittar man på de individer som är drabbade av Retinopati så kan man på de flesta följa en röd tråd, en drabbad individ har en förälder som själv är drabbad eller en förälder som tidigare lämnat drabbad avkomma.

I MIN värld är för mycket vitt ett mindre problem än HD D eller Retinopati för den enskilda individen. För rasen som helhet måste varje uppfödare vara vaksam för både och, plus lite till.

Alla hundar har fel och brister, även avelshundar. Men det är viktigt att rasens uppfödare är observanta på de fel/brister som är vanligt förekommande på rasen och väljer sina avelsdjur utifrån det. Börjar det födas många individer hos en uppfödare med väldigt mycket vitt eller många med anmärkning på ögonen så är det något som just den uppfödaren måste koncentrera sig extra på. Bästa vännen som har andra linjer får koncentrera sig på andra fel.

Är lösningen att ta bort alla individer som man vet/misstänker nedärver vitt, HD, Retinopati eller något annat? Absolut inte! A och O är att hålla en bred avelsbas och det gör man inte genom att ta bort massor av individer för att de eventuellt är bärare av något, men de ska användas klok och kombineras med hundar som inte är kända anlagsbärare av just den bristen

http://www.meringa.se

 
Ingen bild

Gunnel

21 april 2010 12:04

Jag håller i stort sätt med övriga inlägg men det man kan se väldigt tydligt är att det är vissa linjer där vitt och långhår slår ut. Precis som med HD, PRA m m. Jag hoppas bara att uppfödarna ser det och parar därefter i fortsättningen.

 
Ingen bild

någon

21 april 2010 12:18

Västgöten är en frisk ras och har aldrig varit behäftad med problem- de individer som får problem är inom den naturliga variationen.
Att "leta fel" hjälper varken till eller ifrån inom västgöten då det är en frisk och sund hund till sin natur.

Inom vissa raser finns det problem som man förknippar just med den vita färgen- måste vara den man tänker på i ovanstående inlägg.
Man kanske ska kolla upp de individer som ligger på gränsen lite mer ingående för att se om det finns det föreligger risk för mer hudproblem, eller syn och hörsel rubbningar ect.

Sedan angående pälslängden. Har själv haft en långhårig västgöte- inget att föredra- jag upplevde att hon hade mer ont av värme, och det fastnade mkt mer "skräp" i pälsen och det krävdes oftare bad och pälsvård mot den "normalt korthåriga"- vilket i sin tur ledde till hudiretation, västgöten mår inte bra av att bada flera gånger i månaden. Sedan kan vi tala söt så in i bänken men det är en helt annan sak. Hunden ska vara välmående och en hund som var med i ladugården och och var långhårig var definitivt inget för mig, mina korthåriga västgötar har varit mer välmående då de inte behövt bada lika mkt och smuts inte inte fastnat i och tovat sig in i pälsenpå samma sätt.
Det är jättebra att man tillåter en naturlig varitaton inom rasen och alla individer behövs, men man kanske ska stoppa de som har egenskaper man inte vill ha- det samma gäller lynde och ärftliga fel som man inte får avla på enligt lagen.

 
Ingen bild

Jisses

21 april 2010 17:54

men jisses vilka hundar ser inte sämre när dom blir gamla? finne inte en levande varelse som inte får sämre syn på äldre dar och vad falls menas? avla på defekta indevider ärftligt enligt vem? man vet ju inte om det är ärftligt, och detta med för mycket vitt skitsnack tycker att man ska godkänna alla färgvarianter det är väl skit samma vilken färg den har bara den är frisk

SUCK

 
Ingen bild

Nilla

22 april 2010 05:37

Ja man ska kunna jobba med Västgöten men det ÄR ingen brukshund.... Enligy min efarenhet så blir västgötaspetsen fruktansvärt stressad & stassad om man håller på för mycket med den, den får svårt att koppla av & det måste hånda något hela tiden & gör det inte det så vandrar den & okynnes gafflar för allt & inget!

Att hålla på md massa olika aktiviteter dagligen är inte bra, sen säger jag inte att man inte ska aktivera dom & ge dom rejält med motion, för det behöver dom, men det ska vara i rätt mängd...

Sen när det gäller det vita så tycker jag att man ska kolla upp om den vita genen har något med ögon problemen att göra..Hänger det ihop? Är det den vita genen som spökar & ger ögon förändring?

Är det inga problem där så fine då kan vi ha alla färgvarianter, för jag tycker personligen att dom kan ha vilka färger som helst, för det är VI människan som har bestämt hur dom ska se ut & det kan jag tycka är fel just när det gäller färgen, tycker gott att dom kan få ha längre ben också.....

Sen håller jag med Jisses klart att hundarna ser sämre när dom blir äldre, det gör ju alla...

Ha en bra dag

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Pernilla - 22 oktober 2012 13:38

Ja det var det jag hade 😃 inget farligt, men jäkligt jobbigt då jag mår illa, är yr och vinglar lite 😣 men det ska snart vara bra igen 😉 Sen när jag mår bra ska jag ta tag i min vikt, har gått upp lite sen jag slutade rök...

Av Pernilla - 22 oktober 2012 08:48

Så här dålig som jag är nu, har jag nog aldrig varit 😢 det började för tre veckor sen och håller på än 😞 först var jag sjuk i influensan ( hostan är kvar fortfarande) sen fick jag en infektion på högra ögat, den har gett med sig, nu i...

Av Pernilla - 25 augusti 2012 11:56

Jag fick ett brev, ett brev fullt av smärta och sorg, sorg över en sjuk hund ,en hund som fick avlivas pga epilepsi, ingen ska behöva uppleva det ! Vem bär ansvaret ? Uppfödarna ? Ja jag tycker det, det är bara dom som kan utesluta hundar med epileps...

Av Pernilla - 10 juli 2012 20:44

Nu är det ruggigt länge sen jag bloggade ☺ ska skärpa mig 😏återkommer inom kort 😘...

Av Pernilla - 15 augusti 2011 09:34


Ja nu var man åter i Sverige, regniga Sverige för att vara exakt   fast det är rätt skönt, det var ju rätt varmt nere i Makedonien ca +32 i snitt, vissa dagar + 42      Jag har 1 vecka kvar på semestern, men längar faktiskt lite tillbaka till job...

Presentation


Välkommen till min blogg, den handlar mig & mina Västgötaspetsar Rocky & Rex
Och om dom aktiviteter som jag & andra här i Väst kommer att ha!

Vädret hos mig.....

Omröstning

Hur mycket är din Västgötaspets ute på promenad under en hel dag?
 Ca 1 tim
 Ca 2 tim
 Ca 3 tim
 Ca 4tim
 Ca 5 tim eller mer

Tiden går......

Senaste inläggen

Tidigare år

Sök i bloggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12 13
14
15 16
17
18
19 20
21
22 23
24
25
26 27
28
29 30
<<< April 2010 >>>

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Bloggvärde

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards