Direktlänk till inlägg 17 juli 2007

Kennelfullmäktige/Stubbsvansen!!??

Av Pernilla - 17 juli 2007 09:33

Kan nån förklara vad dettta konkret betyder för Västgötaspetsen??

__________________________________________


 "TÄVLINGSREGLER
Kuperingsförbud på utställning

I en motion till Kennelfullmäktige yrkar Stockholms Kennelklubb för ett generellt förbud för kuperade hundar att delta på utställningar och prov inom organisationen.

Detta ansåg SKKs Centralstyrelse (CS) var lite väl hårt och kommer därför att lägga fram ett motförslag. CS anser att kuperingsförbudet endast skall gälla på utställning, alltså ej på prov/tävlingar.
Förbudet skall gälla för hund som kuperats efter den 1 januari 2008. Sådan hund skall dock efter särskild prövning kunna bli bedömd vid ett tillfälle.
Raser med stubbsvansanlag som skall vara undantagna detta förbud, under förutsättning att ägarna kan uppvisa intyg på att hunden är född med stubbsvans.
Raser som har hög frekvens svanskador skall också undantas. Dessa raser är vorsteh, breton, vizsla och weimaraner."

(Källa: Hundsport ring-rapport)

_____________________________________________


Läste i senaste hundsport sid 6 att detta förslag hade gått igenom!

Innebär det att uppfödaren måste skaffa intyg från födseln från vet, eller räcker det att uppfödaren själv anmäler och fyller i att det är medfödd stubbsvans??


Eller ska alla uppfödare behöva börja att åka i väg med nyfödda valpar för att få intyg??


Nån som kan förklara detta för mig!!


Mvh Nilla












 
 
Isabel

Isabel

17 juli 2007 11:02

Egentligen räcker det inte med att uppfödaren anmäler det utan valpen ska kollas av vet. som relativt ny (vet inte om det finns en tidgräns) men har man en snäll vet. kanske den kan tänka sig att skriva ut det senare, t.e.x vid den vanliga besiktningen och då skriva in det under "Övrig" i stamtavlan.

Problem kan däremot bli dom vuxna hundarna. I Danmark har dom haft den här regeln i flera år och när vi skulle ställa ut Gizzmo där var det inte lätt att hitta en vet. som var villig att skriva ut det till oss för dom menade att dom ju inte hade sett honom som valp och kunde därför inte skriva under något sånt. Efter många om och men så var det en som till slut gick med på att skriva ut det. Tror du det var någon som sen kollade intyget på utställningsplatesen? nä, det var ingen som bryde sig......och vi som hade haft sånt bry med det. Det var någon som sa till mig att man ska kunna se det med hjälp av röntgen men jag vet inte om det är sant. Kan ju också bli så att det bara gäller för hundar födda efter ett visst datum.

Ha det så gott

http://kennelviking.bloggagratis.se

 
Isabel

Isabel

17 juli 2007 14:57

Jag har också hört att om hunden har fana på stubben så är det bevis på att den inte är kuperad men jag har även hört från ett flertal uppfödare som hållt på med uppfödning sen innan kuperingsförbudet att det där inte stämmer för dom har haft kuperade hundar som också har haft fana så man kan nog inte förlita sig på det.

http://kennelviking.bloggagratis.se

 
Ulrika&Mikaela

Ulrika&Mikaela

17 juli 2007 19:13

Kan man inte maila SKK och fråga hur läget ligger för vättarna? Man ska ju inte behöva bevisa att ST:et på stamtavlan (som de själva utfärdar utan att fråga) är medfött...??
Och apropå fanan, vissa "stubbisar" har ju inte ens stubb-bara en liten knodd (utan fana)...

http://sagogarden.bloggagratis.se

 
Ulrika

Ulrika

17 juli 2007 19:28

Nu har jag mailat! Frågade hur man ska bevisa det (utöver reg.beviset) och hur de menar att uppfödare ska bete sig (man kan ju inte ha en hembesökande vet. stand-by dag o natt...)

http://sagogarden.bloggagratis.se

 
Lena

Lena

18 juli 2007 18:16

Dom måste skoja! Har inte Skv reagerat?

Det blir ju extra kostnad = Valp priset går upp och en större risk för valpar & tik att behövas släpas i väg.

Konstigt att inga uppfödare reagerat, ja du har, men du är ju ingen uppfödare, bra att du reagerar Pernilla hoppas att det får upp ögonen på nån!

Kram Lena

http://Lena

 
Inga/kennel Fennican

Inga/kennel Fennican

18 juli 2007 21:57

Hejsan,
alla ni som har stubbsvansade västgötar hemma. Ta nu och känn på era hundars stubbar, ALLA stubbfödda har en klump i ändan på sin stubb, om det är fett eller vad vet jag inte, MEN en kuperad har ALDRIG denna klump !!!!
Under dessa 20 år med raser har jag endast träffat på en med lång stubb, som inte hade denna klump i sin svans.

http://www.kolumbus.fi/fennican

 
Inga

Inga

18 juli 2007 22:25

Ännu om stubbvalpars registrering.
Ända från kuperingsförbudets införsel i Finland den 1.7.1996 har alla raser med stubbfödda valpar varit tvungna , att med veterinärintyg (högst 10 dagar gammalt) bevisa , att valparna är stubbfödda. Bifogas inte detta intyg tillsammans med valpanmälan så registreras valparna till långsvansade.
ALDRIG har jag hört, att detta intyg varit något problem för någon uppfödare. Åtminstone här i Helsingforstrakten har vi flere veterinärer, som gör hembesök vid behov. Jag har aldrig behövt frakta mina valpar till någon vet.klinik Priset på detta intyg ingår i valpbesiktningspriset och är således en obetydlig kostnad.
Denna åtgärd kan väl ej heller vara en så förfärlig sak där i Sverige !

http://www.kolumbus.fi/fennican

 
Lena

Lena

19 juli 2007 08:41

Bara för att ni böjer er för ett riktigt dumt beslut i Finland, så betyder inte det att vi bör göra det här i Sverige.

Vi har inge problem med att folk smygkuperar, och jag tror att det blir svårt att hitta vetrinärer här i Sverige som åker hem för att skriva intyg.

Det finns en stor risk att uppfödare börjar para svansade indevider med varann för att bara få svansade valpar!

Jag anser att stubbsvans anlaget är i fara i och med detta beslut!

Jag hoppas verkligen att SKV reagerar.

http://Lena

 
Ingen bild

Inga

19 juli 2007 19:20

Ha, ha, ha,....om de stubbsvansade västgötarna försvinner i Sverige, så är ju problemet löst genom, att ni kommer och köper stubbsvansade valpar från Finland !

Lena, hur kan du veta om smygkupering förekommer eller inte?
Du kanske inte vet att det finns över 10 olika raser där det förekommer medfödd stubbsvans.
Denna info har jag fått av en genforskare, som just nu håller på med forskning av stubbanlagets ärftlighet.

 
Lena

Lena

19 juli 2007 23:49

Inga, jag skrev inte att det inte förekommer smygkupering, jag skrev att det inte var ett problem! Och då menar jag inom Vgs

Jo då jag vet mycket väl att det förekommer ca 10 raser där det förekommer medfödd stubbsvans.

Men det får deras respektive klubbar jobba för, jag anser att vår klubb (Skv) ska jobba för Västgötaspetsen och ta till vara på uppfödarnas intressen OCH Västgötaspetsens.

Nja vi ska nog inte importera för många finska hundar snarare exportera i så fall.



http://Lena

 
Erika

Erika

21 juli 2007 18:45

Jag blir både ledsen och förbannad när jag ser att inte SKV varit mer på hugget i denna fråga. Jag har som motto att inte kritisera om jag själv inte försökt påverka, men i detta fall vet jag att när denna fråga varit på tapeten har tidigare styrelse för SKV reagerat och därför borde även denna styrels gjort det. Det finns många olika åsikter om vad Västgötaspetsens BÄSTA innebär, detta kan naturligtvis diskuteras fram och tillbaks hur många gånger som helst utan att den ena eller andra har mer rätt i frågan. Det råder dock ingen tvekan om att detta kan vara en kraftig försämring för rasen. Att dra i väg tik och valpar till veterinären inom de första dygnen kan ju få förldande konsikvenser. Tiken inte bara bör utan SKA ha det lugn och tryggt runt om kring sig för att må bra och kunna ta hand om sina valpar på rätt sätt. Har man tur så kanske man känner en veterinär som gör hembesök och då kan skriva intyget men detta blir en kostsam historia, särskillt om man veterinären har 45-60 minuters res tid (så var det där jag bodde innan). Jag har en farhåg av att detta kan bli döden för stubbade västgötar eftersom man redan nu kan se att VISSA uppfödare gärna parar TVÅ SVANSADE individer.

SKV Bör arbeta i denna sakfråga och ska kanske gå så långt som att edast ge valphänvisning till uppfödare där minst en av föräldrar djuren har medfödd stubbsvans om de inte klarar av att reda ut detta " lilla" missförstånd ganska omgående.

Sedan är det ju aldrig fel som uppfödare att begära ett intyg när valpen är 8 veckor och man ändå har den hos veterinären, i alla fall om man vet om att hunden ska ut i utställningsvärlden.

http://www.freewebs.com/novaalfa

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Pernilla - 22 oktober 2012 13:38

Ja det var det jag hade 😃 inget farligt, men jäkligt jobbigt då jag mår illa, är yr och vinglar lite 😣 men det ska snart vara bra igen 😉 Sen när jag mår bra ska jag ta tag i min vikt, har gått upp lite sen jag slutade rök...

Av Pernilla - 22 oktober 2012 08:48

Så här dålig som jag är nu, har jag nog aldrig varit 😢 det började för tre veckor sen och håller på än 😞 först var jag sjuk i influensan ( hostan är kvar fortfarande) sen fick jag en infektion på högra ögat, den har gett med sig, nu i...

Av Pernilla - 25 augusti 2012 11:56

Jag fick ett brev, ett brev fullt av smärta och sorg, sorg över en sjuk hund ,en hund som fick avlivas pga epilepsi, ingen ska behöva uppleva det ! Vem bär ansvaret ? Uppfödarna ? Ja jag tycker det, det är bara dom som kan utesluta hundar med epileps...

Av Pernilla - 10 juli 2012 20:44

Nu är det ruggigt länge sen jag bloggade ☺ ska skärpa mig 😏återkommer inom kort 😘...

Av Pernilla - 15 augusti 2011 09:34


Ja nu var man åter i Sverige, regniga Sverige för att vara exakt   fast det är rätt skönt, det var ju rätt varmt nere i Makedonien ca +32 i snitt, vissa dagar + 42      Jag har 1 vecka kvar på semestern, men längar faktiskt lite tillbaka till job...

Presentation


Välkommen till min blogg, den handlar mig & mina Västgötaspetsar Rocky & Rex
Och om dom aktiviteter som jag & andra här i Väst kommer att ha!

Vädret hos mig.....

Omröstning

Hur mycket är din Västgötaspets ute på promenad under en hel dag?
 Ca 1 tim
 Ca 2 tim
 Ca 3 tim
 Ca 4tim
 Ca 5 tim eller mer

Tiden går......

Senaste inläggen

Tidigare år

Sök i bloggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23 24 25 26 27
28
29
30
31
<<< Juli 2007 >>>

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Bloggvärde

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards