Direktlänk till inlägg 16 december 2008

Mer respons!?

Av Pernilla - 16 december 2008 08:03


Jag trodde att jag skulle få mer respons på artiklarna i går, men det är väl ingen som vågar???


Bägge sakerna som Erlandson tar upp är värt att diskutera & fundera över.


Jag fastnade speciellt för artikeln om letalgenen &  subletalgen


Varför är ingen mer intresserad av detta??


Vad är problemet??


Är detta något som diskuteras inom SKV?


Är det bättre att para svans med svans än stubb med stubb??


Eller ska vi bara para svans med stubb??



Innan har jag varit en stubbsvans fanatiker & jag tycker fortfarande att man ska "bevara" stubbsvansanlaget MEN inte till vilket pris som helst.


Det är ju viktigare att bevara Västgötaspetsen sund & frisk


Jag har ju tidigare tagit upp om stubb med stubb kan leda till spina bifida??


Uppenbarligen så finns det en hel del konstigheter i samband med stubbsvansen som är väl värt att diskutera!!


DETTA  MÅSTE VÄL ÄNDÅ KÄNNAS VIKTIGT FÖR ER OCKSÅ??


Om ni inte väljer att skriva här, så vädjar jag till alla uppfödare att ni börjar att diskutera detta imellan er!!


Det viktigaste måste väl ändå vara att föda upp FRISKA valpar?!



Ha en bra dag.....



// Nilla


 
 
Lisbeth

Lisbeth

16 december 2008 08:36

Jag har pratat en hel del med Peter E, - även före västgötspetstiden - en riktig djuping med med många tankar, främst om företeelser och utveckling inom spetsraser. Har även i min dator hans texter i dessa ämnen, en del rörande bl.a tandstatus, vilka PE utvecklat på ett intresseväckande sätt.

Känner dock inte riktigt igen beskrivningen på alla döingar som skulle dyka upp i valpkullar. Av de mer än hundra kullar som fötts här - schäfer, tibetansk spaniel, japanese chin, pekignese - var det ovanligt med dödfödda eller missbildade valpar. Av de 8 västgötaspetskullarna på senare år är 6 efter stubb x stubb och inga fel på dom. Därmed inte sagt att det inte skulle kunna förekomma.

http://ulvus.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Nilla

16 december 2008 10:33

Okej vad skönt att det inte stämmer hos dig Lisbeth, hur är det hos er andra uppfödare? ni får skriva anonymt OM ni håller det på en bra nivå!!

Jag kan på tok för lite om det här, det är därför jag frågar? Och jag vill lära mig så mycket jag kan om detta från er, erfarna uppfödare!


// Nilla

 
Ingen bild

Anna

17 december 2008 12:16

Har hört talas om tre valpar, varav två Welsh Corgi Pembrokevalpar i Norge och en VS i Sverige, som misstänks ha dött efter födseln pga dubbla stubbanlag. Har för mig att de levde i några dagar om jag inte har fel för mig och de dog tydligen med samma händelseförlopp (hur detta gick till kan jag tyvärr inte redogöra för). De ska ha varit missbildade på samma sätt, har för mig missbildningen rörde ryggrad/anal någonting. De båda corgivalparna kom från två olika kullar men med samma föräldrar och jag vet att pappan är känd för att lämna ganska korta stubbar/avsaknad av svans, men vet dock inte om detta har med saken att göra. En stubbad hund har ju ett stubbanlag och ett långsvansanlag, men dessa valpar skulle tydligen ha fått stubbanlag både från mamman och pappan. Vanligtvis så föds ju inte de foster som blir ST/ST utan de tillbakabildas innan de utvecklas till valpar (därför säger man ju att stubbsvansanlaget, i dubbel uppsättning, är letalt, dödligt), men tydligen finns det undantagsfall där utvecklingen går lite längre än så. Vad jag försått hade de i Norge undersökt dessa valpar noga och kommit fram till att de hade dubbla stubbanlag. Västgötavalpen vet jag inte huruvida de gjort efterforskningar på, när jag fick höra om detta hade de valpen nerfryst på djursjukhuset för eventuell framtida forskning/intresse. Det verkar ju som om det finns fall, om än väldigt sällsynta, där stubb-stubb kan få fram levande missbildade valpar som kan härledas till just dubbla stubbanlag, men jag tror inte det är någon ko på isen. Hade detta varit vanligt förekommande, hade reaktioner alldeles säkert uppkommit, men av de uppfödare jag känner, både Pembroke och VS, har ingen varit med om något liknande trots mångårig uppfödning och massor av kullar. Så det kan kanske vara bra att veta, men tror absolut inte det är någonting att oroa sig för inom våra raser.

 
Inga

Inga

18 december 2008 11:25

Den finska Kennelklubben har nu bestämt att efter 1.1.2009 får man inte mera para ST & ST . En orsak till detta beslut är just dessa tidigare omtalade norska corgivalparna. Den finska rasföreningen tänkte först försöka få detta beslut slopat på västgötaspetsar. Men efter en förfrågan bland VS-uppfödarna kom vi till den slutsatsen , att vi inte just nu har tillräckligt goda grunder till detta. Bla. visade kom det fram hade det i st & st valpkullar födts 11 valpar utan analöppningen. Jag själv har haft en sådan valp i en kull med 6 valpar.
FKK har dock informerat oss, att man på goda grunder dock i framtiden kan ansöka om dispans , att para st med st

http://www.kolumbus.fi/fennican

 
Ingen bild

Nilla/Jobbet

18 december 2008 12:19

Okej Inga, tack för den infon, det som jag undrar över är om det är stubb med stubb som gett dessa valpar eller om det är As med As eller As med stubb!?

Mvh Nilla

 
Ingen bild

Inga

18 december 2008 20:36

En hurudan svans är As ?

 
Ingen bild

Nilla

18 december 2008 21:05

Avsaknad av svans, allså helt svanslösa inte ens stubb!

Mvh Nilla

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Pernilla - 22 oktober 2012 13:38

Ja det var det jag hade 😃 inget farligt, men jäkligt jobbigt då jag mår illa, är yr och vinglar lite 😣 men det ska snart vara bra igen 😉 Sen när jag mår bra ska jag ta tag i min vikt, har gått upp lite sen jag slutade rök...

Av Pernilla - 22 oktober 2012 08:48

Så här dålig som jag är nu, har jag nog aldrig varit 😢 det började för tre veckor sen och håller på än 😞 först var jag sjuk i influensan ( hostan är kvar fortfarande) sen fick jag en infektion på högra ögat, den har gett med sig, nu i...

Av Pernilla - 25 augusti 2012 11:56

Jag fick ett brev, ett brev fullt av smärta och sorg, sorg över en sjuk hund ,en hund som fick avlivas pga epilepsi, ingen ska behöva uppleva det ! Vem bär ansvaret ? Uppfödarna ? Ja jag tycker det, det är bara dom som kan utesluta hundar med epileps...

Av Pernilla - 10 juli 2012 20:44

Nu är det ruggigt länge sen jag bloggade ☺ ska skärpa mig 😏återkommer inom kort 😘...

Av Pernilla - 15 augusti 2011 09:34


Ja nu var man åter i Sverige, regniga Sverige för att vara exakt   fast det är rätt skönt, det var ju rätt varmt nere i Makedonien ca +32 i snitt, vissa dagar + 42      Jag har 1 vecka kvar på semestern, men längar faktiskt lite tillbaka till job...

Presentation


Välkommen till min blogg, den handlar mig & mina Västgötaspetsar Rocky & Rex
Och om dom aktiviteter som jag & andra här i Väst kommer att ha!

Vädret hos mig.....

Omröstning

Hur mycket är din Västgötaspets ute på promenad under en hel dag?
 Ca 1 tim
 Ca 2 tim
 Ca 3 tim
 Ca 4tim
 Ca 5 tim eller mer

Tiden går......

Senaste inläggen

Tidigare år

Sök i bloggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16
17
18
19
20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
30
31
<<< December 2008 >>>

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Bloggvärde

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards