Direktlänk till inlägg 16 december 2008

Endast 35 st Västgötaspetsar anmälda till My Dog

Av Pernilla - 16 december 2008 15:34


Det var inte många det!!


20 st 5/1 & 15 st 6/1


Ja jag ska inge säga jag har inte anmält jag heller!!


Hmm rasmonter blev det någon???


// Nilla


Ps Om ni undrar varför bloggen byter färg stup i kvarten, så beror det på att jag inte kan bestäma mig!! Ds


 
 
Lucia Wikmark

Lucia Wikmark

16 december 2008 17:47

Glömde en sak!

Och nu är det dax för nästa "mätbara" test:

ÖGONLYSNING!

För att få reda på om västgötaspetsen lider av en åkomma/sjukdom som leder till blindhet!!

Jag har fött upp ett antal västgötaspetsar. Eftersom vi har haft rasen i hela mitt liv, snart 60 år! så har jag träffat och träffar en hel del västgötaspetsar. Jag var också förtroendevald i Specialklubben och satt i styrelsen i 5 år. Förutom ett år var jag ordförande och vice ordförande. Under hela denna tid har jag endast träffat på EN hund som har varit blind och det är från min egen uppfödning,

Denna hund var tänkt att han skulle bli familjemedlem här på Kopparås men så kom hans underbara familj förbi en dag och han ville bara följa med dem. Jag grät floder men försökte att se osjälviskt på det hela. Man kan inte ha alla själv även om man älskar dem så hjärtat brister.

Matte i familjen var blind och den lille blev hennes lilla hjärta. Så gick matte bort och hunden fick konstiga symtom och diagnostiserades: fästingburen sjukdom.

Boten blev antibiotika och human cortisonpreparat i stora doser. Medicineringen gav resultat och hunden blev frisk. Dock, knappt ett år efteråt ringde husse till mig och berättade att nu såg hunden inte. Jag uppmanade honom att söka veterinär och på den vägen är det.

Läser man i FASS angående human cortisonpreparatet som hunden stod på under en längre tid finner man under biverkningar icke ovanliga: kan leda till blindhet i kombination med.....

Ibland är det pest eller kolera.

Detta är den enda blinda hund av rasen västgötaspets som jag känner till.

Nu drar SKV igång en undersökningskampanj. 100 hundar skall ögonlysas. Varför då undrar jag. Jo, man skall hjälpa forskare att kolla om västgötaspetsen lider av denna ärftliga åkomma som leder till blindhet. Varför då undrar jag. Jo, det är ju jättebra och seriöst om man kan testa sin hund för detta. Varför då undrar jag. Vi har ju INGA blinda västgötaspetsar!

Men man är ju en seriös uppfödare om man hd röntgar och ögonlyser sina avelsdjur. Då har man ju gjort allt man kan som uppfödare för att föda upp friska och sunda individer!

HAR MAN undrar jag.

Världen är galen och människorna med! Vart tog sans och balans vägen. Vart tog det sunda bondförnuftet och alla hjärncellerna vägen?

Men jag tror att det löser sig. Den finansiella krisen kommer att bli västgötaspetsens räddning! Folk kommer inte att ha råd med att göda veterinärinrättningar och röntgenassistenter i onödan. Man kommer att ifrågasätta mer och inte bara rusa iväg som blinda hönor. Alla på en gång och alla åt samma håll.

Tycker Lucia.

http://www.vastgötaspets.nu

 
Ingen bild

Sofia

16 december 2008 17:56

Mycket välskrivet och Bra.

Har du något bra att skriva om stubbsvansanlaget? som Pernilla har tagit upp nedan.

 
Ingen bild

Sven-Bertil /forskar i genetik dock inte på vgs

16 december 2008 20:39

Tänkvärda ord från Lucia Wikmark ovan. Men får det stå oemotsagt? Tänker alla som denna uppfödare? Eller som Peter Erlandsson i tidigare länkade inlägg.

Uppfödare röntgar sina hundar och de ögonlyser dem också. Det måste i rimlighetens namn finnas väl underbyggd forskning och goda anledningar till detta. Eller?

Ser fram mot en seriös debatt. Ämnet är onekligen intressant.

 
Ingen bild

Lena

16 december 2008 21:14

jag tror inte att dom vågar. Lucia brukar veta vad hon pratar om och är alltid påläst.

 
Lucia Wikmark

Lucia Wikmark

17 december 2008 00:08

Tack för alla lovord. Men det hade varit roligare om det hade funnits mod och ett seriöst intresse för ett åsiktsutbyte. Det var därför jag skrev. Inte för att hänga ut någon utan för att väcka tankar. INTE bli berömd.

Nu är hela västgötaspetsflocken på väg till den årliga skidsemestern i Sälen. Verkar vara i sista sekunden för jag har nog lyckats ta kål på datorn igen. Alla undrar hur jag bär mig åt. JAG med.

Sofia undrade över mina tankar om stubbsvansen. Jag skrev några rader om det en gång då jag hade en av mina bättre datastunder dvs jag lyckades ta mig in på min blogg Vättarnas tankar utan att sabotera hela verksamheten.

Det var ett försök att enkelt och kortfattat på ett populärvetenskapligt sätt, efter bästa förmåga åskådliggöra:

To be or not to be

Stubbsvansens vara eller inte vara:

saxat ur bloggen:


”En rolig sak dock. När vi hämtade honom i går blev vi först visade till undersökningsrummet av en helt underbar ung manlig djursjukvårdare. Empatisk och pedagogisk och naturligtvis hade han haft en farmor som hade haft en västgötaspets när han var liten! Nu emellertid undrade han hur det var med svansen. I hans sinnevärld var alla västgötaspetsar stubbade men nu hade han märkt att de han kom i kontakt med nästan övervägande hade svans.


Jag förklarade för honom att stubbsvansen är ett letalt, dödligt anlag vilket innebär att alla levande västgötaspetsar har svansanlag i mer eller mindre omfattning. En förutsättning för att de alls skall bli födda!

Därför är det extra viktigt i vår ras att uppfödarna värnar om stubbsvansen så att vi i enlighet med specialklubbens intentioner lyckas med att bevara stubbsvansanlaget.

Bästa sättet att göra detta är i princip att para stubb med svans. Då minimerar vi risken att dubblera det letala anlaget. En del uppfödare i Sverige och Danmark parar svans med svans och har gjort detta i inte bara en utan flera generationer vilket är förödande för stubbsvansanlaget. De som inte är så insatta parar vidare på dessa individer och på inte alltför lång sikt......Adjö stubbsvansen.”

Min alldeles personliga åsikt är därför att vi inte behöver bekymra oss så mycket över stubbsvananlagets eventuella skadliga effekter då min alldeles personliga åsikt är att det kommer att vara bortavlat inom en inte alltför avlägsen framtid. Då är det betydligt värre att vi ”stänger” linjer på grund av okunskap och sjukdomshysteri.

Correct me if I´m wrong och ingen blir gladare än jag!

Vänner önska oss lycka till så att vi inte bryter några ben och ovänner säg:
”Brake a leg”

Med detta går både jag och datorn in i dimman.

Lucia

http://www.vastgotaspets.nu

 
Lisbeth

Lisbeth

17 december 2008 07:39

Det gröna var fint men svårläst!
Det här röda går bra...

Närsynta bofinken i Roslagen

http://ulvus.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Pernilla - 22 oktober 2012 13:38

Ja det var det jag hade 😃 inget farligt, men jäkligt jobbigt då jag mår illa, är yr och vinglar lite 😣 men det ska snart vara bra igen 😉 Sen när jag mår bra ska jag ta tag i min vikt, har gått upp lite sen jag slutade rök...

Av Pernilla - 22 oktober 2012 08:48

Så här dålig som jag är nu, har jag nog aldrig varit 😢 det började för tre veckor sen och håller på än 😞 först var jag sjuk i influensan ( hostan är kvar fortfarande) sen fick jag en infektion på högra ögat, den har gett med sig, nu i...

Av Pernilla - 25 augusti 2012 11:56

Jag fick ett brev, ett brev fullt av smärta och sorg, sorg över en sjuk hund ,en hund som fick avlivas pga epilepsi, ingen ska behöva uppleva det ! Vem bär ansvaret ? Uppfödarna ? Ja jag tycker det, det är bara dom som kan utesluta hundar med epileps...

Av Pernilla - 10 juli 2012 20:44

Nu är det ruggigt länge sen jag bloggade ☺ ska skärpa mig 😏återkommer inom kort 😘...

Av Pernilla - 15 augusti 2011 09:34


Ja nu var man åter i Sverige, regniga Sverige för att vara exakt   fast det är rätt skönt, det var ju rätt varmt nere i Makedonien ca +32 i snitt, vissa dagar + 42      Jag har 1 vecka kvar på semestern, men längar faktiskt lite tillbaka till job...

Presentation


Välkommen till min blogg, den handlar mig & mina Västgötaspetsar Rocky & Rex
Och om dom aktiviteter som jag & andra här i Väst kommer att ha!

Vädret hos mig.....

Omröstning

Hur mycket är din Västgötaspets ute på promenad under en hel dag?
 Ca 1 tim
 Ca 2 tim
 Ca 3 tim
 Ca 4tim
 Ca 5 tim eller mer

Tiden går......

Senaste inläggen

Tidigare år

Sök i bloggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16
17
18
19
20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
30
31
<<< December 2008 >>>

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Bloggvärde

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards